Hankala perheenjäsen

Viktor Orbánin johtaman Fidesz-puolueen erottamista EPP-ryhmästä pohditaan jatkuvasti, sanoo kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.

Oikeistopopulistinen Fidesz-puolue sai murskavoiton Unkarin parlamenttivaaleissa sunnuntaina 8. huhtikuuta. Pääministeri Viktor Orbánin johtama puolue kuuluu EU:ssa samaan EPP-ryhmään kuin suomalaiset kokoomuksen mepit. EPP:n johtaja Joseph Daul onnitteli Orbánia vaalivoitosta Twitterissä.

Yhtyvätkö kokoomuksen mepit onnentoivotukseen, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok)?

”Kyllä. Politiikan kulmakiviä on se, ettei ihmisiä olla heitetä ulos porukasta. Voittajia on ollut tapana onnitella muodollisesti, vähän niin kuin on tapana sanoa ihmisille hyvää päivää. Se ei tarkoita, että ihmiset ovat täällä sydämen kuvat silmissä onnittelemassa.”

Miten europarlamenttiryhmänne työskentely on sujunut EU-vastaisen Fidesz-puolueen kanssa?

”Ongelmia on ollut jo pitkään. Niistä on keskusteltu EPP:ssä myös Orbánin kanssa. Unkarin tuntuu olevan todella vaikea kunnioittaa EU:n keskeisiä perusarvoja, kuten ihmis- ja perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Myös tehtyjen päätösten, esimerkiksi pakolaispolitiikan, toimeenpanossa on vaikeuksia.”

Miten EPP huolehtii siitä, että puolue kunnioittaa EU:n perusarvoja?

”Sisäisellä keskustelulla, joka on hyvinkin suorasukaista. Valistususko on voimissaan, ajatellaan, että kyllä puolueessa olevat ihmiset voivat oppia ja korjata politiikkaansa. EU:ssa uskotaan, että uhkaus on tehokas silloin, kun se on taskussa.”

Riittääkö sisäinen keskustelu?

”Sitä on vaikea sanoa pitkällä aikavälillä. Aina hetkellisesti tuntuu, että joitakin pieniä korjausliikkeitä on tehty. Keskustelulla on saatu aikaan pieniä korjauksia esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa. Perusarvojen jakamattomuus ei ole korjaantunut.”

Mitä muita kurinpalautuskeinoja ryhmä voi käyttää kapinoivaa puoluetta vastaan?

”Ei voida taata, että meidän perheemme jäsenyys on ikuisesti voimassa riippumatta siitä, mitä jäsen tekee. Fidesz-puolueen erottaminen EPP:stä on yksi vaihtoehto pöydällä, ja sitä jatkuvasti arvioidaan. Se ei ole ensimmäinen vaihtoehto, joka toteutuu viikkojen kuluessa. EU:n ongelma on, että työkalut eivät ole kovin tehokkaita silloin kun oikeusvaltioperiaatetta rikotaan. Tukirahojen jäädyttämisen pitäisi olla helpompaa. Rahat voitaisiin jäädyttää siksi aikaa, kunnes ongelmat on ratkaistu.”

Eikö tukirahojen jäädyttäminen ruokkisi Unkarin EU-vastaisuutta entisestään?

”Toisinaan EU:n puuttumista käytetään kotimaassa kansallisena taistelukysymyksenä. Jos ollaan rehellisiä, tämä kulttuuri ei meille Suomessakaan ole aivan vieras.”

Mikä voisi johtaa rahahanojen sulkemiseen?

”Esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteeseen, instituutioiden asemaan ja ennen kaikkea ihmis- ja perusoikeuskysymyksiin liittyvät ongelmat.”

Sisältö