Dokumentti pappien hyväksikäyttämistä lapsista horjuttaa Puolan valtapuoluetta – kansa voi protestoida äänestämällä eurovaaleissa

Laki ja oikeus -puolueella on tiivis suhde katoliseen kirkkoon. Nyt oppositio on aktivoitunut, ja eurovaalien äänestyvilkkaus voi olla jopa 30 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edelliskerralla.
Eurooppa 20.5.2019 12:20
Jeesus-patsas Pyhän ristin kirkon edustalla Varsovassa.
Jeesus-patsas Pyhän ristin kirkon edustalla Varsovassa. © ALIK KEPLICZ / AP / Lehtikuva

Lauantaina 11. toukokuuta YouTubessa julkaistu puolalaisen Tomasz Sekielskin kaksituntinen dokumenttivideo Tylko nie mów nikomu eli Älä kerro kenellekään on saanut reilussa viikossa jo yli kaksikymmentä miljoonaa katsojaa. Se on noussut Puolassa kuumaksi poliittiseksi päänsäryksi katolisen kirkon kanssa liittoutuneelle, valtaa pitävälle Laki ja oikeus -valtapuolueelle.

Vaikka katolisen kirkon papit ovat jääneet kiinni lasten hyväksikäytöstä ja kirkko ilmiön peittelystä kaikkialla maailmassa, Puolassa on tähän asti suljettu silmät siltä, että ongelma koskee myös Puolan katolista kirkkoa. Englanniksi tekstitetty dokumentti paljastaa, kuinka laajaa lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen määrätietoinen peittely on ollut Puolan papiston piirissä.