Bulgaria paransi tapojaan ja vapautuu EU:n korruptioseurannasta, taantunut Romania jää yksin tarkkailuluokalle

Romanian valtapuolue on yrittänyt ajaa läpi muun muassa lakimuutoksia, joilla olisi laillistettu osa lahjonnasta ja merkittävästi lievennetty korruptiosta tuomittujen poliitikkojen rangaistuksia.
Eurooppa 29.10.2019 07:30
Romanian parlamentti äänesti hallituksen luottamuksesta 10. lokakuuta. Hallitus hävisi äänestyksen.
Romanian parlamentti äänesti hallituksen luottamuksesta 10. lokakuuta. Hallitus hävisi äänestyksen. © Daniel Mihailescu / AFP / Lehtikuva

Euroopan unionin komissio lopettaa korruption kitkemistä tarkkailevan yhteistyö- ja seurantamekanismin CVM:n Bulgarian osalta, mutta Romania jää edelleen tarkkailuluokalle. Tarkkailu on jatkunut jo toista vuosikymmentä.

Kun Bulgaria ja Romania hyväksyttiin EU:n jäseniksi vuonna 2007, Brysselissä tiedettiin hyvin, että maiden yhteiskunnat eivät vielä täytä EU:n länsimaisille oikeusvaltioille asettamia kriteerejä. Sekä Sofia että Bukarest tunnettiin kaupunkeina, joissa rehottivat kommunismin romahduksen perintönä syntynyt varjoyhteiskunta ja järjestäytynyt rikollisuus. Poliittisia päätöksiä ostettiin lähes avoimesti.

Poliittinen paine unionin laajentumiseen kuitenkin voitti, ja maat hyväksyttiin Euroopan unioniin. Samalla niiden oli kuitenkin jäsenyyden ehtona hyväksyttävä, että molemmat pantiin vuonna CVM-tarkkailuun sen suhteen, kuinka hyvin ne pystyvät jatkossa sitoutumaan oikeusvaltioperiaatteisiin. Käytännössä tämä tarkoitti korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemistä.