Brysselissä kiertää huhu Boris Johnsonin salaisesta sopimuksesta Unkarin Orbánin kanssa

Britannian hallitus voi hyötyä neuvotteluissa pelkästään siitä mahdollisuudesta, että viime kädessä Unkari auttaisi brexitin toteuttamisessa lokakuun lopussa.
Eurooppa 18.9.2019 15:33
Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili maanantaina 16. syyskuuta Luxemburgissa. © Emmanuel Claude / AFP / Lehtikuva

Kun Britannian ja Euroopan unionin brexit-neuvottelut polkevat virallisesti ottaen paikallaan, Brysselissä huhutaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin tekemästä salaisesta sopimuksesta.

Huhun mukaan Johnson olisi neuvotellut muiden EU-maiden selän takana Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa siitä, miten toimitaan, jos EU ei taivu Johnsonin vaatimaan erosopimukseen ennen 17. lokakuuta.

Väitteiden mukaan Unkari käyttäisi siinä tilanteessa veto-oikeuttaan ja estäisi Britanniaa saamasta jatkoaikaa brexit-neuvotteluille.

Näin Johnson voisi noudattaa maansa parlamentin säätämää lakia ja hakea jatkoaikaa tietäen, ettei se kuitenkaan mene EU:n puolella läpi. Lopputulemana olisi, että Britannia eroaisi unionista 31. lokakuuta, kuten Johnson on kannattajilleen luvannut.