Brysselin päänsärky: Kun Britannia osallistuu parlamenttivaaleihin, se jättää puumerkkinsä EU:n ratkaisuihin vielä vuosiksi

Suomenkin lisäpaikka parlamentissa on jäissä, kunnes britit joskus saavat sovittua keskinäiset riitansa ja päätettyä, miten ja milloin ero tapahtuu, jos tapahtuu.
Eurooppa 1.5.2019 12:20
Brexit-puolue aloitti eurovaalikampanjansa Birminghamissa 13. huhtikuuta 2019.
Brexit-puolue aloitti eurovaalikampanjansa Birminghamissa 13. huhtikuuta 2019. © Daniel Leal-Olivas / AFP / Lehtikuva

Britannia valmistautuu parhaillaan EU-parlamenttivaaleihin, joista sen piti olla jo visusti syrjässä. Eurooppa-neuvosto vaati kuitenkin ylimääräisessä huippukokouksessaan 10. huhtikuuta 2019, että jos Lontoo ei saa hyväksyttyä erosopimusta ennen EU-vaalipäivää, vaalit on pidettävä. Maan kansalaisille on taattava heille laissa säädetty edustus EU-parlamentissa.

Britannian EU-vaalit ovat muulle EU:lle kuitenkin todellinen päänsärky. Ne paitsi hankaloittavat päätöksentekoa, vaikuttavat myös unionin toimielinten kokoonpanoon pitkälle tulevaisuuteen, myös Britannian mahdollisen lähdön jälkeen.

Helmikuussa 2018 parlamentti päätti Britannian tulevan lähdön vuoksi pudottaa parlamentin kokoa 751 edustajasta 705 edustajaan. Brittien nykyisistä 73 paikasta jäljellejäävät 27 paikkaa piti jakaa 14:n aliedustettuna pidetyn EU-maan kesken. Myös Suomi oli saamassa tämän ratkaisun perusteella yhden lisäpaikan parlamenttiin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu