Brittikalastajat sotkeutuivat brexit-verkkoon: halusivat omat vedet ja uljaat saaliit – mutta kuka ostaa kalat?

Britannian kalastusteollisuus on pulassa, jos tuotteita ei saada myytyä EU-maihin nykyiseen tapaan.
Eurooppa 22.5.2018 07:27
Brexitiä ajanut Nigel Farage (keskellä) kaatoi kalastajien kanssa kaloja Thamesiin Lontoossa 21. maaliskuuta 2018. Kyseessä oli protesti sitä vastaan, miten brexit vaikutta Britannian kalastusteollisuuteen.
Brexitiä ajanut Nigel Farage (keskellä) kaatoi kalastajien kanssa kaloja Thamesiin Lontoossa 21. maaliskuuta 2018. Kyseessä oli protesti sitä vastaan, miten brexit vaikutta Britannian kalastusteollisuuteen. © MATT DUNHAM / AP / Lehtikuva

Kalastaja olivat yksi  äänekkäimmin EU-eroa ajaneista ryhmistä Britanniassa ennen kesäkuun 2016 brexit-kansanäänestystä. Unionista eroamista kannatti kansanäänestyksen alla tehtyjen mielipidetiedustelujen mukaan yli 92 prosenttia brittikalastajista. Osuus oli suurempi kuin yhdessäkään muussa ammattiryhmässä.

Kalastajat olivat saaneet kerta kaikkiaan tarpeekseen EU:ssa sovituista ja epäreiluiksi väitetyistä kalastuskiintiöistä sekä ennen kaikkea muiden EU-maiden kalastuslaivastoista brittivesillä.

Brexit-hankkeen kärkihahmo, europarlamentaarikko ja Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueen UKIPin puheenjohtaja Nigel Farage ja muut brexitiä ajavat poliitikot vetosivat kalastajiin.

He uskottelivat, että EU:n kuristama brittiläinen kalastuselinkeino nousee ennenäkemättömään kukoistukseen heti, kun sen ei tarvitse välittää Pohjanmeren kalakantojen säilymisen turvaamiseksi EU:ssa sovituista kalastuskiintiöistä. EU:n ulkouolella britit pääsisivät itse pyytämään vesiltään saaliit, jotka muut EU-maat aiemmin rosvosivat.

Politico-lehden mukaan muiden EU-maiden kalastajat ovat pyytäneet vuosittain 750 000 tonnia kalaa ja muita mereneläviä Britannian aluevesiltä.

Vähemmälle huomiolle jäi se, että Britannia on kalatuotteiden suurin viejä EU-maihin, ja sen kalastuskiintiöt ovat olleet Tanskan jälkeen unionin toiseksi suurimmat. Britannia tienasi vuonna 2016 kalatuotteiden myynnillä muihin EU-maihin noin 1,34 miljardia euroa.

Skotlantilaisten hummereiden kilpailuetu Euroopassa on ollut se, että ne on voitu toimittaa elävinä perille.

Brittikalastajat ovat nyt alkaneet havahtua raakaan todellisuuteen: heille luvatuille uusille ennätyssaaliille on kysyntää vain, jos kalatuotteille löytyy korvaavat markkinat aivan muualta kuin nykyiseltä päämarkkina-alueelta, lähinaapurista Euroopan unionista.

Kalan ja varsinkin äyriäisten tapaisten äärimmäistä tuoreutta edellyttävien tuotteiden kohdalla yhtälö ei ole helpoimmasta päästä.

Erityisen huolestuneita ollaan Skotlannissa, jossa kalastettiin vuonna 2016 yhteensä 65 prosenttia koko Britannian kalansaaliista.

Noin kolmannes Skotlannin saaliin rahallisesta arvosta on ollut äyriäisiä eli muun muassa hummereita. Niiden kilpailuetu Manner-Euroopan gourmet-markkinoilla on ollut se, että ne on voitu toimittaa elävinä perille.

Tämä on kuitenkin edellyttänyt vuosia trimmattuja, minuuttiaikataululla toimivia kuljetusketjuja, jotka ovat brexitin myötä nyt vaarassa katketa.

Skotlantilaisen äyriäiskalastajien ammattijärjestön, The Scottish Creel Fishermen’s Federationin kooridinaattorin Alistair Sinclairin mukaan minkä tahansa kova raja Britannian ja EU:n välillä olisi katastrofi koko ammattikunnalle.

”Suurin osa ravuistamme lähtee saman tien suolavesitankkeihin lastattuna rekoilla mantereelle. Jos tavaraa on tulevaisuudessa ryhdyttävä tarkastamaan ja tullaamaan Britannian ja EU:n rajalla, vienniltä loppuvat sekä taloudelliset että logistiset edellytykset”, Sinclair varoittaa Politicon haastattelussa.

Hänen mukaansa koko brexit-keskustelua kalastajien kannalta on käyty Britannian itärannikon troolikalastajien ehdoilla. Pienempi, mutta paljon kannattavampi osa kalastusteollisuudessa on unohdettu.

 

Troolikalastajat ovat myös alkaneet herätä todellisuuteen eli siihen, mitä Nigel Farage kumppaneineen jätti kaksi vuotta sitten brexit-kansanäänestyksen alla kertomatta.

Erotessaan EU:sta britit joutuvat nimittäin neuvottelemaan kokonaan uudestaan, kuinka paljon ja minkälaisilla ehdoilla he voivat tulevaisuudessa viedä kalatuotteita EU-markkinoille. Tilanne näyttää synkältä.

Sen jälkeen kun muiden EU-maiden kalastuslaivastot on ajettu pois brittivesiltä, on selvää, että EU asettaa etusijalle omien jäsenmaidensa kalatuotteet.

Euroopan unionin puolesta brexit-neuvotteluja käydä Michel Barnier on toistuvasti muistuttanut, että EU-maiden kalastusoikeudet brittivesillä ja brittien kalatuotteiden pääsy EU-alueelle kulkevat käsi kädessä.