Brittien harjoittamaa myrkynkylvöä ei otettu tarpeeksi vakavasti – maa ei ikinä sopeutunut muiden luomaan muottiin

Essee: Brexit-prosessilla voi olla arvaamattomia seurauksia. Vakavin uhka on koko Yhdistyneen kuningaskunnan hajoaminen.
Eurooppa 22.9.2019 20:45
 Antti Kuosmanen
Brexitiä kannattavia mielenosoittajia Lontoossa 18. syyskuuta 2019.
Brexitiä kannattavia mielenosoittajia Lontoossa 18. syyskuuta 2019. © Tolga Akmen / AFP / LEHTIKUVA

Ironista on, että EU:sta tuli Britanniassa mörkö samoihin aikoihin, kun brittien kannalta myönteisin ja heidän itsensä aktiivisimmin ajama projekti, sisämarkkinoiden luominen, pääsi vauhtiin, kirjoittaa filosofian maisteri ja entinen suurlähettiläs Antti Kuosmanen Kanava-lehden numerossa 6/2019.

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Pian Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen kuningaskunnan, UK:n, brexit-kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2016 minua haastateltiin Yleisradioon EU-asioista. Tärkein kysymys tietysti oli, miksi äänestyksessä kävi niin kuin kävi.

Vastauksessani ohitin sillä kertaa Englannin ja Britannian historian ennen Napoleonin sotia. Parempi vastaus olisi ollut, että brexitistä puhuttaessa ei voi sivuuttaa teollista vallankumousta eikä muitakaan tapahtumia, jotka siivittivät aikoinaan Britannian maailmanhistorian siihen asti suurimmaksi imperiumiksi – siinä määrin tämä menneisyys on muovannut brittien käsitystä itsestään.