Brittidiplomaatteja hirvittää: brexit tuhoaa maan maineen ja suhteet – Aasialaissijoittajat tähyävät nyt Ranskaan ja Saksaan

Senioridiplomaatit pelkäävät, että edessä on ikuisuuksia kestävä epävarmuuden aika, brexternity.
Eurooppa 18.6.2019 12:20
Britannian lippuja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa 22. tammikuuta 2019.
Britannian lippuja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa 22. tammikuuta 2019. © FRANK AUGSTEIN / AP / LEHTIKUVA

Brittidiplomaatit varoittavat, että brexit-kaaoksen jatkuessa Britannian asema investointikohteena ja vakavasti otettavana yhteistyökumppanina muuttuu yhä heikommaksi.

Kokeneen brittidiplomaatin Scott Wightmanin mukaan Britannian uskottavuus on brexitin myötä kärsinyt peruuttamatonta vahinkoa, jota hallitus Lontoossa ei tunnu lainkaan ymmärtävän. Wightman on juuri päättänyt vuonna 2015 alkaneen kautensa Britannian asiainhoitajana Singaporessa.

Hän on aikaisemmin palvellut maataan diplomaattina myös Pekingissä, Pariisissa ja Roomassa sekä suurlähettiläänä Etelä-Koreassa. Wightman toimi vuodet 2008-2010 Britannian ulkoministeriön Aasian-Tyynenmeren osaston johtajana.

 

Julkisuuteen on vuodettu Britannian ulkoministeriön luottamuksellinen raportti. Sen mukaan Wightman varoittaa Britannian hallituksen elävän joko tietoisesti tai tiedostamattaan illuusiossa, että brexit toisi kiinteämmät siteet muun muassa juuri Singaporeen.