Keskinäistä syyttelyä

Aika kuluu, mutta Lontoo ja Bryssel ajautuvat tulevaisuusneuvotteluissaan vain kauemmas toisistaan. Välejä hiertää EU-väen syvä epäluottamus pääministeri Boris Johnsoniin.

ulkomaat 18.06.2020 06:00
Mika Horelli
Britannian pääministeri Boris Johnson on tehnyt uransa EU-kriitikkona.
Britannian pääministeri Boris Johnson on tehnyt uransa EU-kriitikkona. © ANDREW PARSONS/AFP/LK

Euroopan unionin ja Ison-Britannian neljäs neuvottelukierros tulevaisuuden suhteista päättyi perjantaina 5. kesäkuuta yhtä tuloksettomana kuin kolme aikaisempaa kierrosta. Lähes puolet Britannian brexit-siirtymäkaudesta on käytetty. Osapuolet ovat vain ajautuneet kauemmas toisistaan.

Britannia syyttää EU:ta pikkumaisiin periaatteisiin hirttäytymisestä. EU puolestaan syyttää Britanniaa siitä, että se ei edes yritä pitää kiinni viime vuonna hyväksytystä erosopimuksesta, saati yhteistä tulevaisuutta koskevasta julistuksesta.

 

Britannian ja EU:n tulevaisuuden suhteista käytävän kiistelyn ytimessä on kuitenkin se perustavaa laatua oleva ongelma, että brexit myytiin briteille puolitotuuksilla ja suoranaisilla valheilla.

Briteille vakuutettiin, että Lontoo pääsee sanelemaan tulevien unionisuhteiden ehdot. Suurvaltamenneisyytensä harhoissa elävä brittiäänestäjien enemmistö uskoi, että 67 miljoonan asukkaan saarivaltio kykenisi panemaan 446 miljoonan asukkaan EU:n talouden polvilleen.

Sisältö