Britannian pubeissa koronasulku päättyy mutta työvoimaa puuttuu – kaikki ravintolat eivät aukea, kiitos brexitin

Ulkomaisen työvoiman puute koettelee palvelualojen lisäksi muun muassa Britannian maitotiloja.
Eurooppa 21.4.2021 07:30
Lontoon Sohossa terassit täyttyivät jo aamusta 16. huhtikuuta 2021, kun ravintoloiden koronasulkua oli lievennetty.
Lontoon Sohossa terassit täyttyivät jo aamusta 16. huhtikuuta 2021, kun ravintoloiden koronasulkua oli lievennetty. © Niklas Halle'n / AFP / Lehtikuva

Kun Britanniassa on ryhdytty availemaan ravintoloiden ja baarien terasseja koronan jälkeiseen aikaan, maan hyvinvointiteollisuus on törmännyt ankaraan työvoimapulaan. Taustalla on brexitistä seurannut EU:n vapaan liikkuvuuden loppuminen.

Työvoimapulan ennakoidaan hidastavan ravintoloiden ja baarien avaamista merkittävästi senkin jälkeen, kun koronaan liittyvät rajoitukset on purettu.

Myös maan elintarviketuotanto on ajautunut syviin vaikeuksiin koska se on voimakkaasti riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta.

Terassien avautuivat Britanniassa huhtikuun puolivälissä. Ravintoloiden sisätilojen on suunniteltu avautuvan rajositetusti 17. toukokuuta, ja loppujenkin rajoitusten pitäisi poistua 21. kesäkuuta. Vaikka koronarajoitukset lakkaavat, osa ravintoloista joutuu edelleen pitämään ovensa kiinni tai osan asiakaspaikoistaan suljettuna, koska henkilökuntaa ei ole riittävästi saatavilla.