Britannian ja Ranskan kalakiista kärjistyi: Ranska uhkaa katkaista sähköt Jerseyn saarelta, Boris Johnson lähetti sotalaivat paikalle

Kiista perustuu Euroopan parlamentin huhtikuun lopussa ratifioiman EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen tulkintaan.
Eurooppa 6.5.2021 15:58
Kymmeniä ranskalaisia kalastusaluksia kokoontui protestiin Jerseyn saarella sijaitsevan Saint Helierin sataman edustalle torstaina 6. toukokuuta 2021.
Kymmeniä ranskalaisia kalastusaluksia kokoontui protestiin Jerseyn saarella sijaitsevan Saint Helierin sataman edustalle torstaina 6. toukokuuta 2021. © Sameer Al-Doumy / AFP / Lehtikuva

Britannian ja Ranskan välit saavuttivat uuden jäätymisennätyksen sen jälkeen, kun Ranskan meriministeri Annick Girardin oli tiistaina 4. toukokuuta uhannut katkaista briteille kuuluvalta Jerseyn saarelta sähköt, jos ranskalaisia kalastajia ei päästetä entiseen malliin sen aluevesille. Ranska tuottaa 95 prosenttia saaren sähköstä.

Jerseyn saari sijaitsee Englannin kanaalissa aivan lähellä Ranskan rannikkoa.

Maiden välinen kiista perustuu Euroopan parlamentin huhtikuun lopussa ratifioiman EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen tulkintaan. Sopimus määrittää brexitin jälkeisiä suhteita.

Ranskalaisten mukaan heidän kalastuslaivoillaan on edelleen entisenlainen pääsy Jerseyn aluevesille. Jerseyn viranomaiset ovat kuitenkin asettaneen ranskalaisalusten toiminnalle rajoittavia ehtoja, joiden Ranska katsoo olevan EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen vastaisia.