Sittenkin kova brexit?

Britannian ja EU:n kauppaneuvottelut jämähtivät paikoilleen. Kumpikin osapuoli varautuu nyt jatkoon ilman kauppasopimusta.

Ulkomaat 29.07.2020 20:44
Mika Horelli
Britannian pääministeri Boris Johnsson osallistui videoneuvotteluun EU-johtajien kanssa 15. kesäkuuta. © NO10 CROWN COPYRIGHT/EYEVIN/EYEVINE/MVPHOTOS

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevista suhteista ovat käytännössä pysähtyneet.

Pääministeri Boris Johnsonin neuvotteluille asettama määräaika päättyy heinäkuun lopussa. EU:n puolelta takarajaksi on asetettu lokakuu, jonka jälkeen mahdollista sopimusta ei enää ehdittäisi hyväksyä kaikkien EU-maiden parlamenteissa.

Neuvottelujen keskeisimmät ongelmat liittyvät muutamaan kynnyskysymykseen. Yksi keskeinen niistä on Britannian kieltäytyminen sitoutumasta noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä EU:n kanssa muun muassa ympäristönsuojelun, työntekijöiden oikeuksien ja yritysten valtiontukien osalta.

Toinen kiista koskee EU-maiden kalastusoikeuksia brittivesillä ja kolmas EU:n tuomioistuimen toimivaltaa Britannian ja EU:n välisissä kiistoissa.

Yhdessäkään näistä neuvottelut eivät ole edenneet. Britannia vetoaa suvereniteettiinsa, jonka suhteen se ei ole halukas tekemään kompromisseja. EU puolestaan ei suostu tilanteeseen,
jossa Britannia voisi nauttia sisämarkkinoiden eduista mutta jättää noudattamatta yhteisiä sääntöjä.

Sisältö