Britannian liitokset natisevat

Brexit saattaa hajottaa Yhdistyneen kuningaskunnan: yhä useampi skotti haluaa eroon Englannista, ja sama henki voi pian levitä myös Pohjois-Irlantiin.

Ulkomaat 24.10.2019 15:40
Mika Horelli
Skotlannin kansanpuolueen kannattaja puolueen syyskokouksessa Aberdeenissa 15. lokakuuta 2019. Yksi kokouksen aiheista oli brexit ja Skotlannin itsenäisyys.
Skotlannin kansanpuolueen kannattaja puolueen syyskokouksessa Aberdeenissa 15. lokakuuta 2019. Yksi kokouksen aiheista oli brexit ja Skotlannin itsenäisyys. © JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES

Brexit on nostanut pintaan Britannian oman epäyhtenäisyyden. Erityisesti skotit, jotka edustavat kahdeksaa prosenttia koko väestöstä, ovat EU-erosta eri linjoilla kuin englantilaiset.

Skotlannin kuuluminen Isoon-Britanniaan perustuu vuonna 1707 solmittuun unionisopimukseen, johon Englanti käytännössä pakotti Skotlannin uhkaamalla sitä taloussaarrolla ja sodalla. Nyt brexit on saanut skotit kysymään, miksi heidän pitäisi hyväksyä Englannin sanelemat, Skotlannin etujen vastaiset ratkaisut.

 

Skotlantilaiset kannattivat EU:ssa pysymistä brexit-kansanäänestyksessä 2016 äänin 62–38.

Toisin kun Englannissa, Skotlannissa esimerkiksi maahanmuuttoa pidetään hyödyllisenä keinona tuoda uutta osaamista ja ylläpitää riittävää huoltosuhdetta.

Edinburghille pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on tavoiteltava malli. Lontoossa taas konservatiivihallitus haikailee Britanniaan yhä kovempaa amerikkalaistyyppistä kapitalismia.

Sisältö