Taas takarajalla

Brexit-neuvotteluiden umpisolmu ei näytä löystyvän. Britannian naapurimaat pyytävät komissiota valmistautumaan sopimuksettomaan eroon.

Ulkomaat 26.11.2020 07:28
Mika HOrelli
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat ympäröivät EU:n pääneuvottelija Michel Barnieria Lontoossa 13. marraskuuta.
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat ympäröivät EU:n pääneuvottelija Michel Barnieria Lontoossa 13. marraskuuta. © DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/LK

Neuvottelut Britannian ja Euroopan unionin tulevaisuuden suhteista ovat edelleen solmussa, vaikka useampi viimeiseksi kutsuttu aikaraja on jo ylitetty.

Osapuolet ovat jo pitkään toistelleet, että sopimustekstistä 95 prosenttia on valmiina. Ongelma on kuitekin se, että lopun viiden prosentin osalta neuvottelut eivät ole edenneet yhdeksän kuukauden aikana käytännössä lainkaan.

Isoja kiistanaiheita on kolme.EU-maiden kalastusoikeuksista Britannian vesillä on keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta sitä suurempia ongelmia ovat Britannian haluttomuus sitoutua sisämarkkinoiden pelisääntöihin tai sopia riitojen ratkaisumekanismista.

Britannia kokee yhteisten pelisääntöjen noudattamisen uhkaavan omaa itsemääräämisoikeuttaan. EU taas ei hyväksy kauppakumppania, jonka kilpailukyky unionin sisämarkkinoilla perustuisi EU-maita heikompiin ympäristö-, työllisyys- tai tuoteturvallisuusnormeihin.

Sisältö