Belgian hallitus kyllästyi ja leikkasi raikuliprinssin määrärahoja – Prinssi: loukkaa ihmisoikeuksia

Prinssi Laurent on aiemminkin hankkinut maalleen kyseenalaista mainetta.

Belgia
Teksti
Mika Horelli
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Belgian kuninkaan Philippen 54-vuotias pikkuveli prinssi Laurent on ajautunut sotajalalle maansa hallituksen kanssa.

Syynä on prinssin omavaltainen käyttäytyminen. Laurentilla on tapana muun muassa tavata epädemokraattisten ulkovaltojen edustajia ilman vaadittavaa hallituksen suostumusta ja usein myös nimenomaisista kielloista välittämättä.

Viimeisin skandaali syntyi heinäkuussa 2017.

Laurent osallistui täydessä Belgian merivoimien univormussa Kiinan kansan vapautusarmeijan 90-vuotisjuhliin Kiinan suurlähetystössä Brysselissä. Prinssi tviittasi tapahtumasta kuvan, jossa hän poseeraa ylpeänä vapautusarmeijan korkeiden upseerien kanssa.

Seurauksena prinssin virallinen Twitter-tili suljettiin, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua. Kiinan uutistoimisto Xinhua jakoi kuvan seuraajilleen osoituksena Belgian tuesta maan politiikalle.

The Guardian -lehden mukaan prinssi Laurent on hankkinut Belgialle kyseenalaista mainetta myös aiemmin. Hän muun muassa viritteli yksityisbisneksiä Libyan johtajan Muammar Gaddafin poikien kanssa vuosina 2008–2010 ja ylläpitää edelleen yhteyksiä Kongon Demokraattisen Tasavallan kiistanalaiseen presidenttiin Joseph Kabilaan

Uusien ystävien löytäminen on vaikeaa, prinssi valitti.

Kiinalaisupseerien kanssa poseeraaminen rikkoi Belgian ulkoministeriön antamaa suoraa ohjetta. Maan hallitukselle se oli viimeinen niitti.

Pääministeri Charles Michael kutsui prinssin puhutteluun. Tämä ei kuitenkaan saapunut paikalle vaan tyytyi lähettämään pääministerin kansliaan lääkärintodistuksia, joissa väitettiin prinssin olevan terveydellisistä syistä kykenemätön tapaamiseen.

Marraskuun 2017 lopussa hallitus ilmoitti alentavansa Laurentille vuosittain maksettavaa 308 000 euron verotonta määrärahaa 10–15 prosentilla.

Laurent protestoi lakimiestensä välityksellä.

Prinssin mukaan leikkaus johtaa hänen perheensä ahdinkoon, koska prinssillä ei ole tavallisten kansalaisten tapaan mahdollisuutta elättää itseään normaalilla palkkatyöllä. Laurent tosin unohtaa mainita, että leikkauksen jälkeenkin prinssille maksetaan vuosittain summa, joka on yli kymmenkertainen verrattuna belgialaisten keskimääräiseen vuosiansioon.  

Laurentin mielestä määrärahaleikkaus ei kuitenkaan ole vain taloudellinen ongelma.

Prinssin mukaan teko loukkaa myös hänen yksityiselämäänsä ja on siten Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Laurent on väittänyt joutuvansa sosiaalisesti eristyksiin, jos hänellä ei ole mahdollisuutta tavata myös poliittisesti hankalien maiden johtajia ja diplomaatteja.

Uusien ystävien löytäminen Belgiassa on hyvin vaikeaa, koska kuninkaallisia ei pidetä maassa niin suuressa arvossa kuin monissa muissa eurooppalaisissa monarkioissa, prinssi perustelee kantaansa.

Hieman Laurent on kuitenkin valmis taipumaan. Hän on ehdottanut, että voisi jatkossa ilmoittaa tapaamisistaan ulkomaalaisten viranomaisten kanssa kymmenen päivää etukäteen.

 

Prinssi Laurent on vuonna 2013 eläkkeelle jääneen kuningas Albert II:n ja kuningatar Paolan nuorin poika. Häntä on jo nuoresta pitäen pidetty kuningasperheen mustana lampaana.

Mainetta ei ole lieventänyt se, että Laurentilla on tapana toistuvasti mustamaalata julkisuudessa kuninkaallisen perheen muita jäseniä ja valittaa, ettei hovi tue häntä riittävästi.

Kriitikoiden mukaan Laurentin ajattelua kuvaa hyvin tapaus vuodelta 2011.

Tuolloin prinssi menetti ajokorttinsa kaahattuaan Brysselissä 30 kilometrin ylinopeutta. Sen sijaan, että Laurent olisi tyytynyt saamaansa rangaistukseen, hän vaati nopeita autoja ajaville omaa erikoisajokorttiluokkaa, jolla saisi ajaa rajoituksista riippumatta muuta liikennettä kovempaa.