Armoton arvio: Venäjä on jäänyt ansaan – ”Minkäänlaista järkevää talouspolitiikkaa ei harjoiteta”

Putinin vastuu kriisistä on erittäin suuri, sanoo venäläinen taloustieteilijä.
Eurooppa 21.10.2015 07:30
Anne Kuorsalo
Venäjän presidentti Vladimir Putin Kremlissä Moskovassa 20. lokakuuta 2015. © ALEXEI DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP / Lehtikuva

Venäjää odottaa vähintään vuosikymmen ilman talouskasvua, ennustaa professori ja kokenut taloustieteilijä Jevgeni Gontmaher. Missään ei näy halua toteuttaa uudistuksia, jotka irrottaisivat maan öljy- ja kaasuansasta.

”Jos reformit aloitettaisiinkin, niiden toteuttaminen vaatisi vuosia. Kyse on erittäin monimutkaisista myös sosiaalisista ja poliittisista ratkaisuista, joiden vaikutukset voivat näkyä vasta vuosien päästä”, Gontmaher sanoo.

Monet jopa lännessä kiittelevät Venäjän 2000-luvun alun voimakasta talouskasvua presidentti Vladimir Putinin ansioksi. Toisten mielestä kyse on ollut ensisijaisesti öljyn hinnasta.

Gontmaherin arvio Putinin kolmannesta presidenttikaudesta on kuitenkin armoton.

”Öljyn hinta ei nouse, mutta maassa ei harjoiteta minkäänlaista järkevää talouspolitiikkaa eikä hallituksenkaan anneta sitä tehdä. Seurauksena meillä on järjestelmäkriisi eikä vain talouskriisi, mutta juuri taloudessa Putinin panos ja vastuu kriisistä on hyvin suuri.”