Albania ja Pohjois-Makedonia ovat tehneet riittävästi uudistuksia – aika aloittaa jäsenneuvottelut, sanoo EU:n komissio

EU haluaa yhtäältä rohkaista maita uudistuksiin, toisaalta padota sekä Venäjän että Kiinan vaikutusvallan kasvua Länsi-Balkanilla.
Eurooppa 4.6.2019 07:30
Presidentinvaalien tulosta juhlittiin Pohjois-Makedonian Skopjessa 5. toukokuuta sekä maan omin että EU:n lipuin.
Presidentinvaalien tulosta juhlittiin Pohjois-Makedonian Skopjessa 5. toukokuuta sekä maan omin että EU:n lipuin. © BORIS GRDANOSKI / AP / Lehtikuva

Euroopan unionin komission suosituksen mukaan EU:n tulisi aloittaa varsinaiset jäsenyysneuvottelut Albanian että Pohjois-Makedonian kanssa. Sekä EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin että laajentumiskomissaari Johannes Hahnin mukaan nämä kaksi maata täyttävät varsinaisten neuvottelujen aloittamiseen tarvittavat kriteerit.

Länsi-Balkanilla on jo ennestään käyty jäsenneuvotteluja vuodesta 2012 Montenegron ja vuodesta 2014 Serbian kanssa. Virallisia jäsenyysneuvotteluja on käyty vuodesta 2005 myös Turkin kanssa, mutta ne ovat olleet jo vuosia käytännössä jäissä.

Mogherini sanoi 29. toukokuuta 2019 antamassaan lausunnossa, että sekä Pohjois-Makedonia että Albania ovat molemmat tehneet riittävästi niiltä odotettuja uudistuksia; nyt on Euroopan unionin vuoro tulla luvatulla tavalla vastaan ja aloittaa viralliset jäsenyysneuvottelut maiden kanssa.