Agentit muistitikkuineen

Venäläiset tiedustelupalvelut varjostavat suomalaisia journalisteja.

näkökulma 04.05.2018 06:00
Anna-Lena Laurén
© OUTI KAINIEMI

Voiko tiedustelupalveluun luottaa?

Länsimaissa ollaan yleensä tätä mieltä. Se johtuu siitä, että länsimaissa yhteiskunnalliset instituutiot ovat vahvoja ja toimivat tarkoituksenmukaisesti. Demokratioissa tiedustelupalveluja myös valvotaan paremmin kuin diktatuurissa.

Mutta onko tiedustelupalvelu aina oikeassa?

Kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin 2003, suurin osa lännestä uskoi, että Saddam Husseinilla oli joukkotuhoaseita. Olihan Yhdysvaltojen maailman paras tiedustelupalvelu tullut tähän johtopäätökseen.

Vähitellen osoittautui, että maailman paras tiedustelupalvelu oli ollut väärässä. Silloin oli jo liian myöhäistä.

 

Venäjällä on kaksi pääasiallaista tiedustelupalvelua – FSB (Federalnaja Služba besopasnosti) ja GRU (Glavnoje upravlenie generalnogo štaba). Niistä ensimmäinen valvoo meitä toimittajia. Kun kaverini Ilja tulee kylään, hän viittaa aina ikkunasta ulos.

”Heillä on varmasti kuuntelukeskuksensa tuolla vastapäätä”, Ilja toteaa. ”Kutsummeko heidät kahville?”

Venäläiset tiedustelupalvelut ovat valtavia koneistoja, joilla on kattavat valtuudet. Niiden vaikutusvalta on suuri ja ne toimivat oman logiikkansa mukaan. Mitään isoja asiota ei tehdä ilman lupaa. En kuitenkaan usko, että komentolinja tiedustelupalveluiden ja Kremlin välissä on aina niin suora. On epäilty, että tietyt tahot FSB:ssä olisivat sekaantuneita sekä Anna Politkovskajan murhaan että muihin poliittisiin murhiin. Presidentti Vladimir Putin on epäsuorasti vastuussa tapahtumista, mutta ei ole todennäköistä, että hän olisi soittanut FSB:lle ja pyytänyt avustamaan näissä murhissa.

 

Venäjällä FSB on tunnettu siitä, että se joskus häiritsee ulkomaalaisia toimittajia. Ei uhkauksilla tai väkivallalla, vaan paljon hienovaraisemmin.

Tehokas tapa on käydä ihmisen kotona ja jättää ikkuna auki. Tai muuttaa tavaroiden järjestystä niin, että asukas huomaa jonkun käyneen. Tapahtunutta on melkein mahdotonta todistaa, ja psykologisesti menetelmä on erittäin tehokas. Kun tuntematon käy omassa kodissa penkomassa tavaroita, tunne on äärettömän epämiellyttävä.

Tiedustelupalveluiden tehtävä on tällaisissa tapauksissa järkyttää ihmisen tasapainoa. Mutta tiedustelupalvelut voivat toimia monin eri tavoin, eivätkä aina niin hienostunein.

Olen joskus törmännyt yllättävän huonosti peiteltyihin FSB:n edustajiin. Kerran tämä tapahtui Venäjän ulkoministeriön lehdistömatkalla Pohjois- Ossetian pääkaupunkiin Tšhinvaliin. Mukanamme oli nuori, muodikkaasti pukeutunut mies, jonka virallinen tehtävä oli toimia matkanjohtajana. Hän kuitenkin paljasti itsensä seuraamalla meitä kaikkialle ja kuuntelemalla haastatteluja vierestä. Aamiaiselle hän tuli muistitikun kanssa ja pyysi meitä siirtämään koko raakamateriaalimme hänen tikulleen. Hanakoista pyynnöistä huolimatta emme tietenkään suostuneet.

Krasnodarin alueella sijaitsevassa pikkukaupungissa Tihoretskissa ehdimme olla valokuvaajan kanssa kymmenen minuuttia ennen kuin FSB tuli paikan päälle ja marssitti meidät toimistoonsa. Pidettyään parin tunnin kuulustelun he antoivat meille paikallisen saattajan ,  ”toimittajan”, jonka tehtävä olisi ”avustaa” meitä. Ilmoitin, ettei autossamme ollut tilaa. He joutuivat järjestämään itselleen auton, joka varjosti meitä kaksi päivää.

Resurssien käyttämisen kannalta on hullua, että FSB seuraa suomalaisia toimittajia juttumatkoilla. Voin vakuuttaa, että Venäjän turvallisuuden kannalta he eivät saaneet mitään hyödyllistä tietoa.

FSB ei kuitenkaan ole ainoa tiedustelupalvelu, joka joskus tekee omituisia asioita. Arvostettu ruotsalainen diplomaatti Rolf Ekéus sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa 22. maaliskuuta, että Yhdysvaltojen CIA:lla ei ollut mitään käsitystä Irakin tilanteesta ennen kun USA hyökkäsi vuonna 2003.

Donald Rumsfeld sanoi minulle itse, että CIA:n työntekijät eivät lue muuta kuin salaisia raportteja. He eivät lue tavallisia kirjoja tai lehtiä ja siksi heiltä puuttui tyystin perustieto”, totesi Ekéus.

USA valloitti Irakin, tavoitteenaan saada aikaan moniuskoinen ja demokraattinen hallitus. Mutta lopputulos oli se, että šiiat pääsivät valtaan ja Irak on tänään lähempänä kuin koskaan USA:n perivihollista Irania.

 

Trumpin Yhdysvalloissa FBI:tä on usein pidetty amerikkalaisen demokratian peruspilarina, joka jatkuvasti kaivaa esille uutta, kompromentoivaa tietoa presidentistä. Mutta totuus on se, että FBI pitää Trumpia vaarana valtion turvallisuudelle. Heidän tavoitteensa on saada Trump eroamaan ja siksi he tekevät kaikkensa löytääkseen Trumpista niin kiusallisia asioita, että hän joutuisi luopumaan vallasta.

Nyt kyseessä on Donald Trump, josta emme pidä. Siksi arvostamme FBI:n kampanjaa häntä vastaan. Jos kyseessä olisi Barack Obama, tuskin ajattelisimme FBI:n toiminnasta samoin.

avatar - 'Anna-Lena Laurén
Anna-Lena Laurén

Kirjoittaja on Dagens Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Kun tuntematon käy omassa kodissa penkomassa tavaroita, tunne on epämiellyttävä.

Sisältö