Kuvia Viipurista: Suomi rakensi, Venäjä jätti remontoimatta – Moni asuu asuinkelvottomassa talossa

Miljoonat venäläiset elävät asunnoissa, joita ei virallisesti ole enää edes olemassa. Uusien asuntojen rakentaminen etenee hitaasti.
Teksti Outi Salovaara – Kuvat Juha Metso
Eurooppa 28.12.2016 20:11
Miljoonat venäläiset asuvat huonokuntoisissa tai hengelle ja terveydelle vaarallisiksi luokitelluissa asunnoissa. Asuinkelvottomissa taloissa asukkaat hakevat vettä kaivosta sangoilla tai kanistereilla ja peseytyvät miten taitavat. Asunnot lämmitetään puilla tai siirrettävillä sähkölämmittimillä. On...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Viipurin tilanne on surkea. En lakkaa ihmettelemästä venäläisten vallanpitäjien logiikkaa vuosikymmenestä toiseen. Väkivalloin riistetään alueita suvereeneilta valtioilta ja sitten ne jätetään täysin vaille hoitoa. Miksi alueita valloitetaan, kun ei ole minkäänlaisia edellytyksiä pitää huolta niistä? Krimille ja itä-Ukrainalle tulee käymään samoin. Kuriilit on esimerkki Japanilta rosvotusta alueesta. Täysin retuperällä sekin. Putin saa luvan hävetä, edeltäjiensäkin saamattomuuden vuoksi.

Arvenepa, että Viipurin ja yleensä kaupunkien tilanne on paljon parempi kuin monen pienen maaseutukylän, onko niissä edessähköä? Turha kai toivoa parempaa.

Viipurin tilanne on osin tosi surkea. Toisaalta siellä on vieläkin korjauskelpoisia vanhoja hienoja rakennuksia enemmän kuin olisi, jos Viipuri olisi jäänyt suomalaisille. Silloinhan keskusta olisi täynnä 60-luvun laatikoita.

Olen syntynyt Viipurissa. Sukuani on asunut siellä ainakin 1500-luvun alusta, jolloin on ensimmäinen merkintä veronmaksusta. Esi-isäni asui harmaiden veljesten luostarin naapurissa.
Asuimme keskustassa 1930-luvulla valmistuneessa kerrostalossa lähellä Aallon kirjastoa.Käytyäni talossa totesin että hissi ei toimi ja hissikuilusta oli tehty jätekakuilu. Ehkä TiJukin myöntää ettei meillä tuo onnistuisi.
Kuulin joskus Viipurissa käydessäni erään russofiilin esittävän tuon TiJun lailla että jos Viipuri olisi edelleen suomalainen niin vanhat rakennukset olisi purettu. Kas kun ei kukaan esitä että Turku olisi pelastunut luovuttamalla se venäläisille.
Viipurin keskiaikainen keskusta oli suojeltu jo ennen sotia.Aallon kirjastoa ei varmasti olisi remontoitu ilman suomalaista panosta. Monrepos on hyvä esimerkki siitä miten suomalaisten remontoimatkin kohteetkin venäläiset ovat onnistuneet tuhoamaan.

Vanha Suomi liitettiin aikoinaan Suomeen Venäjän silloisen pääministerin aloitteesta: Hän halusi saada pääkaupungin, Pietarin, välittömään läheisyyteen alueen jossa toimiva hallintorakenne – siellähän oli edelleen voimassa Ruotsin lait. Samanlainen ratkaisu olisi nytkin edullinen sekä Venäjälle että Suomelle. Meillä pitäisi olla rohkeutta ehdottaa asiasta neuvotteluja. Samalla voitaisiin keskustella siitä, miten liikenneyhteydet Euroopasta Koillisväylälle järjestetään Yhteisiä etuja löytyy tästäkin kysymyksestä. Kai Krohn.