Kuvia Viipurista: Suomi rakensi, Venäjä jätti remontoimatta – Moni asuu asuinkelvottomassa talossa

Miljoonat venäläiset elävät asunnoissa, joita ei virallisesti ole enää edes olemassa. Uusien asuntojen rakentaminen etenee hitaasti.
Eurooppa 28.12.2016 20:11
Teksti Outi Salovaara – Kuvat Juha Metso

Lihanjalostustehtaan vanhaa rakennusta 1930-luvulta ei enää virallisesti ole olemassa.

Miljoonat venäläiset asuvat huonokuntoisissa tai hengelle ja terveydelle vaarallisiksi luokitelluissa asunnoissa.

Asuinkelvottomissa taloissa asukkaat hakevat vettä kaivosta sangoilla tai kanistereilla ja peseytyvät miten taitavat. Asunnot lämmitetään puilla tai siirrettävillä sähkölämmittimillä. On hometta, vetoa, vuotavia kattoja ja putoavia seinärappauksia.

”Kaiken maailman ihmisiä tulee, kuvaa ja kauhistelee. Minä vain asun täällä edelleen.”

Neuvostoliiton hajottua asumisongelmat alkoivat kasaantua, sillä asuntojen remontointi ja rakentaminen jäivät pitkäksi aikaa.

Venäjälle perustettiin vuonna 2007 valtion asuntorahasto, jonka piti rahoittaa vanhojen asuntojen purkua ja remontointia sekä uusien rakentamista. Presidentti Vladimir Putin antoi vuonna 2012 ukaasin, jolla asiaa kiirehdittiin. Siitä ei juuri ollut apua. Tällä hetkellä virallisena pyrkimyksenä on ensi syksyyn mennessä tyhjentää ja purkaa kaikki sellaiset asunnot, jotka vuoden 2011 loppuun mennessä oli luokiteltu asuinkelvottomiksi. Niissä uutta asuntoa jonottaville lähes 800 000 ihmiselle on tarkoitus osoittaa uusi asuinpaikka. Asiantuntijoiden mukaan aikataulua joudutaan jälleen venyttämään. Ongelmaa pahentaa se, että koko ajan lisää asuntoja luokitellaan asuinkäyttöön sopimattomiksi. Uusia asuntoja rakennetaan hitaammin kuin vanhat rapistuvat asuinkelvottomiksi.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.