EU:n riesa jatkossakin: Venäjä-suhteisiin ei ole luvassa ”yhtä ääntä”

Jyrki Karvinen
Ulkomaat 14.11.2009 09:59

EU:n jäsenmaissa kiertää parhaillaan lausuntokierroksella luonnos uusista säännöistä EU:n Eurooppa-neuvostolle eli huippukokouksille. Ne määrittävät huippukokousten pysyvän puheenjohtajan eli presidentin tehtäviä.

Suomen Kuvalehti on saanut haltuunsa luonnoksen, jonka on muotoillut EU:n vuorossa oleva puheenjohtajamaa Ruotsi.

Kuva Virginia Mayo AP Lehtikuva

Sääntöluonnoksen mukaan uudet säännöt jättävät EU:n presidentin ja ulkoministerin tehtävien määrittelyn niin yleiselle tasolle, ettei säännöstö takaa jatkossakaan EU:n puhumista yhdellä äänellä. Se oli kuitenkin sopimusuudistuksen keskeisiä tavoitteita.

”Olen hämmästynyt kuinka avoimeksi työnjako EU:n presidentin ja korkean edustajan välillä on jätetty”, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimusverkoston johtaja Teija Tiilikainen.

Miten puhua Venäjästä?

EU:n riesana on ollut jäsenmaiden eriseuraisuus erityisesti Venäjä-suhteissa. Venäjä on luonnollisesti pyrkinyt käyttämään sitä hyväkseen.

Tiilikaisen mukaan jää nähtäväksi, missä määrin EU:n presidentti on valmis ottamaan vastaan ”alhaalta ylöspäin” EU:n ulkoministerin johtaman ulkosuhdeneuvoston linjauksia ja miten menetellään, jos kahdella EU:n huipputehtävän haltijalla on eri käsityksiä, esimerkiksi Venäjä-suhteiden hoitamisesta tai sanktioista jossain kriisitilanteessa.

EU:n Lissabonin sopimuksen mukaan EU:n presidentti edustaa yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa unionia ”omalla tasollaan”.

Tiilikainen tulkitsee määrittelyä niin, että EU-presidentti osallistuisi korkeimpiin tapaamisiin esimerkiksi Venäjän johdon kanssa lähinnä yhdessä komission puheenjohtajan kanssa.

EU:n presidentille varamies

Uudet EU-säännöt vaikuttavat muun muassa vuorossa olevan puheenjohtajamaan rooliin EU:n johdossa.

Puheenjohtajamaan pääministeri olisi sääntöjen mukaan EU:n presidentin varamies eli ei enää unionin nokkamies, kuten esimerkiksi on tällä hetkellä Ruotsin pääministeri Frederik Reinfeldt.

Ensimmäiseksi presidentin varamiehen rooliin saa sopeutua Espanjan pääministeri José Zapatero. Espanja on EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin jälkeen ensi vuoden alusta.

”Kahden lautasen” Suomi

Tiilikaisen mukaan Suomen ”kahden lautasen kysymys” ratkaistaan perustuslain muuttamista pohtivassa Taxellin työryhmässä. Uusissa EU-säännöksissä asiasta ei sanota mitään.

Taxellin työryhmä, jonka odotetaan esittävän EU-asioiden siirtämistä aiempaa yksiselitteisemmin pääministerin johdettaviksi, jättää mietintönsä marraskuun lopussa.

Keskustelu

Englannin,Italian, Ranskan, Saksan eikä Suomen intressi ole se, että EU puhuu yhdellä äänellä Venäjälle. Jo tälläisen tavoitteen esittäminen on vähä-älyistä ja maiden tärkeiden kahdenvälisten etujen vastaista Venäjän suhteissa.

EU aikanaan Suomi on ollut kuin jänis, joka kurkkii EU:n selän takaa pelokkaana Venäjän suuntaan. Maan heikon johdon vuoksi on menetetty monta hyvää tilaisuutta tehdä businessta Venäjällä.

Kuka sinisilmäinen idiootti on luullut muuta kuin EU että kykenisi muuhun kuin olemaan eri mieltä ja ettei Putin käyttäisi sitä hyväkseen. Lipponen varmaan, mutta hän saakin Putinin neuvonantajana Kremliltä korvausta. Give me my money back, sanoi Thatcher.