EU:n huipputehtävät: Vanhanen joutuu neuvottelemaan Aasiasta, italialaisnimi nousussa

Ulkomaat 12.11.2009 14:30
Pääministeri Matti Vanhanen ja Espanjan pääministeri Jose Luis Zapatero tapasivat Madridissa 3. marraskuuta. Kuva Paul White / AP / Lehtikuva.

Pääministeri Matti Vanhasen yöunet uhkaavat jäädä vähäisiksi ensi viikolla. Hän on joutuu varaamaan Aasian matkallaan myöhäisiä puhelinaikoja Eurooppaan neuvotteluissaan EU-nimityksistä. Samaan aikaan kuin EU-neuvottelut ovat kuumimmillaan, Vanhanen matkaa lauantaina Vietnamiin ja Singaporeen. Hän palaa Suomeen vasta ensi viikon torstaina.

Vanhanen ei ehdi Helsinkiin palattuaan muuhun kuin paitojen vaihtoon, sillä hänen on suunnattava vielä samana päivänä Brysseliin, jonne EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt on kutsunut koolle EU:n nimityksistä päättävän päämiesillallisen.

Näillä näkymin EU-maiden päämiehet kokoontuvat ensi viikolla Brysseliin ilman varmuutta EU-nimitysneuvottelujen tuloksesta. Myös Vanhasen lähipiirissä varaudutaan siihen, että ensi viikon torstaina nimitysillallinen venyy taistelussa EU:n huipputehtävistä pitkällekin seuraavan päivän puolelle.

Hallituksen komissaariehdokkaan, laajentumiskomissaari Olli Rehnin joukoista todetaan, että vaikka EU:n nimityspeli on aidosti auki, Rehn kisaa muista kuin EU:n ulkoministerin tehtävistä. Rehnin tiedetään tavoittelevan painavaa salkkua, joka liittyisi EU:n Venäjä-suhteisiin.

Samoin Rehnin piireissä uskotaan, että Britannian ulkoministeri David Milibandin eilen toistama ”ei” EU:n ulkoministerin tehtäville on hänen lopullinen kantansa.

Milibandin kieltäytymisen jälkeen Italian sosialisteihin kuuluvan entisen pää- ja ulkoministeri Massimo D´Aleman aseman arvioidaan vahvistuneen EU-ulkoministerikisassa.

Tällainen viesti kuuluu sekä europarlamentin suurimmassa ryhmässä Euroopan kansanpuolue EPP:n piirissä että sosialistien ryhmässä.

Italialaisehdokkaan suurin EU-harmi löytyy vastakkaisesta poliittisesta leiristä Italiasta: hyvistä EU-tavoista vähät välittävä pääministeri Silvio Berlusconi.

Martens: Väärä ehdokas kaataisi komission

Suomessa keskiviikkona vieraillut Euroopan parlamentin suurimman puolueen eli Euroopan kansanpuolueen puheenjohtaja Wilfred Martens muistutti EU:n ulkoministerinimityksen tarvitsevan myös parlamentin hyväksynnän, koska unionin ”korkea edustaja” on paitsi EU:n ulkosuhdeneuvoston puheenjohtaja myös komission varapuheenjohtaja.

Kaikki komissaariehdokkaat joutuvat ensin europarlamentin valiokuntien tenttiin, jonka jälkeen uuden komission on vielä läpäistävä parlamentin luottamusäänestys.

Euroopan parlamentti ei enää ehdi järjestää ensi torstain päämiesillallisen jälkeen luottamusäänestystä komissiosta tämän vuoden täysistunnoissaan, vaan komission nimittäminen on siirtymässä ensi vuoden puolelle.

Martens, joka on osallistunut EU-neuvotteluihin päämiestasolla 1980-luvulta lähtien, painottaa kiinnostavasti sitä, että korkea edustaja on unionin ulkoministeri, mutta presidentti ei ole koko unionin eli esimerkiksi myös Euroopan parlamentin ”presidentti”, vaan hän on ”vain” Eurooppa-neuvoston eli EU:n huippukokousten pysyvä puheenjohtaja.

Siten EU:n presidentin ja ulkoministerin tehtävien haltijoilla on iso ero europarlamentin suurimpien poliittisten ryhmien kannalta.

EU-ulkoministeri toimii luottamussuhteessa europarlamenttiin, mutta EU-presidentti toimii EU-päämiesten luottamuksen varassa.

”Jos esimerkiksi Daniel Cohn-Bendit (Ranskan eurovihreiden meppi ja entinen opiskelijaradikaali) olisi ulkoministeriehdokas, kaataisimme luottamusäänestyksessä komission”, Martens rykäisee.

Martensin visiitin aikana saatiin näyttö siitä, millä tasolla EU-nimityksistä parhaillaan kuumeisesti neuvotellaan. Hän joutui kesken illalliskeskustelun Helsingin Suomalaisella klubilla poistumaan pöydästä ja vastaamaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinsoittoon. Kaksi kristillisdemokraattia keskusteli puhelimessa EU-nimityksistä, mutta Martens kieltäyi kertomasta mitä.

Siitä millä tasolla EU-nimityksistä parhaillaan kuumeisesti neuvotellaan, saatiin Martens visiitin aikana näyttö, kun Martens joutui kesken illalliskeskustelun Helsingin Suomalaisella klubilla poistumaan pöydästä ja vastaamaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinsoittoon. Kaksi kristillisdemokraatia keskustelivat puhelimessa EU-nimityksistä, mutta Martens kieltäyi kertomasta mitä.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.