EU tunaroi itsensä suuren pelin häviäjäksi – Kiina aloitti propagandavoitolla, nyt ohi yrittää myös Venäjä

Uutisanalyysi: Koronapandemiasta tuli testi, jonka 27 maan riitelevä joukkue läpäisee korkeintaan välttävin arvosanoin.
Ulkomaat 10.3.2021 11:13
Tapio Nurminen
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saapuivat koronatoimia käsittelevään lehdistötilaisuuteen 25. helmikuuta 2021. © Olivier Hoslet/AFP/Lehtikuva

"Silloin, kun pitää toimia nopeasti, ei koskaan tule ensimmäisenä mieleen EU.”

Sitaatti ei ole EU-vastaisten perussuomalaisten iskulausekäsikirjasta. Sen on lausunut entinen valtiovarainministeri ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd).

Nyt kun koronapandemiaa yritetään selättää rokotteilla, Euroopan unionin kyvyttömyys toimia nopeasti ja tehokkaasti näkyy ja tuntuu.

Pinttyneet EU-uskovaiset tietysti vähättelevät sitä. He osaavat luetella vuosien varrelta pitkän listan haparointeja, joista on aina seurannut ”tyydyttävä lopputulos”.

Suuressa geopoliittisessa pelissä EU:n koronavuoden pistesaldo jää kuitenkin vaatimattomaksi. Edelle kiilaavat Kiina, USA, Venäjä ja pienempänä pelurina myös Britannia.

 

Peli käynnistyi Kiinan erävoitolla reilu vuosi sitten. Kun Italia romahti ensimmäisenä EU-maana syvään koronakriisiin, nopein apu tuli Kiinasta. Pekingin propagandakoneisto piti huolen siitä, että koko maailma tiesi tästä solidaarisuudesta.