EU-komissio panee pukit vartioimaan kaalimaata – pankkien lobbarit pääsevät jyräämään

Ulkomaat 9.7.2010 14:00
Euroopan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet Frankfurtissa. Eurooppalaiset pankit joutuvat lähiaikoina stressitesteihin niiden todellisen tilan selvittämiseksi. Kuva Martin Oeser / AP / Lehtikuva.

Pankkien lobbyn vastapainoksi tarvittaisiin rahoituskriisin selvittämiseen enemmän riippumattomia asiantuntijoita ja kansalaisyhteiskunnan edustajia, vetoavat europarlamentin finanssipoliitikot. EU-komissiossa ollaan kuitenkin eri mieltä.

Europarlamentin eri ryhmittymien kristillisdemokraattien, sosiaalidemokraattien, liberaalien, vihreiden ja vasemmiston 22 finanssipoliitikon hätähuuto on kaikunut EU-komissiossa kuuroille korville. Ylimääräisiä resursseja ei tipu parlamentille, kun EU:n asiantuntijaryhmät on sen mukaan jo miehitetty tasapuolisesti.

EU-komissio kiistää ja ohittaa näin ilmeisen ja tunnetun tosiasian. EU-lobbausta seuraava Alter-EU-verkosto on päätynyt laskelmissaan siihen, että rahoitusalalla on yhteensä 229 edustajaa EU:n 19 eri neuvoa-antavassa elimessä, kun komissiolla on noin 150 tähän alaan enemmän tai vähemmän perehtynyttä virkamiestä.

Sen hiljattain nimeämässä pankkialan asiantuntijaryhmässä – Group of Experts in Banking Issues (Gebi) – on 40 jäsentä. Valtaosa jäsenistä on rahoitusalalta ja yksityisistä pankeista. Suomesta on kaksi asiantuntijaa, Leena Kallasvuo OP-Pohjolasta ja Leena Nörttinen Nordeasta. Sen sijaan suurennuslasilla saa ryhmästä etsiä tutkijoita, kuluttaja-asiantuntijoita, ay-liikkeen ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Elimeen on kutsuttu vain kolme tutkijaa – Daniel Gros (Centre for European Policy Studies), Anna-Maria Jurkowska-Zeidler (Gdanskin yliopisto) ja Myriam Vander Stichele (Transnational Institute) – ja kaksi kuluttaja-asiantuntijaa – Frank-Christian Pauli ja Ernesto Fiorillo (Saksan ja Italian kuluttajajärjestöistä).

Saksassa on herättänyt huomiota ay-liikkeen ulossulkeminen – kun asiantuntijaryhmään hakenut Jörg Breinrecht (palvelualan liitto ver.di:stä) on protestoinut hylkäämistään julkisesti.

Europarlamentin finanssipoliitikot ovat olleet huolissaan demokratiasta, kun pankkien lobbaajat päästetään jyräämään kansalaisyhteiskunnan edustajat. EU-komission on nähty panevan pukit valvomaan kaalimaata – tai erään toisen vertauksen mukaan – pyytävän vain sammakoilta lausunnon siitä, pitäisikö soita kuivata.