Etelä-Afrikka käy uurnille – katso uutiskuvat vaaleista

Ulkomaat 22.4.2009 09:09

Todennäköinen voittaja Jacob Zuma on ryvettynyt lahjusskandaaleissa mutta välttynyt tuomiolta. Seuraa vaaleja SK:n kuvaseinällä.

Jacob Zuma

Jacob Zuma on taitava populisti ja nauttii kansan suosiota. Kuva: Denis Farrell / AP / Lehtikuva

Etelä-Afrikka äänestää tänään parlamenttivaaleissa. Äänestäjät ovat väsyneitä korruptioon.

Vuoden 1994 vaaleissa miljoonat jonottivat innoissaan päästäkseen äänestämään. Monen nykynuoren päällimmäinen tunne sen sijaan on apatia, sillä edes ensikertalaiset eivät ole innostuneita äänestämisestä.

Nuorten usko demokratiaan on heikko, mikä johtuu osittain valtaapitäviin kohdistuvista jatkuvista korruptioepäilyistä.

Myös seuraavaksi presidentiksi ennustettu Jacob Zuma on ryvettynyt lahjus- ja raiskausskandaaleissa. Syytteistä kuitenkin luovuttiin yllättäen juuri ennen vaaleja.

Zuman syytteitä ja tapausten tutkintaa on epäilty poliittisesti värittyneeksi.

Monen eteläafrikkalaisen mielestä ANC-puolue on juopunut vallasta ja pettänyt  Nelson Mandelan perinnön. Puolueelle ei ole kuitenkaan ilmestynyt varteenotettavaa haastajaa.

Jos ja kun ANC voittaa jälleen vaalit, sillä on edessään kova urakka eteläafrikkalaisten luottamuksen palauttamisessa. Jacob Zuman sijaan monet nuoret löytävätkin sankarinsa nykyään ulkomailta.

”Äänestän vasta sitten, kun joku Barack Obaman kaltainen, joka tietää miten saada yhteyden nuoriin, perustaa puolueen täällä”, juuri 18 vuoden äänestysiän saavuttanut Lungiswa Booi sanoo.

Nykypäivän ongelmat rotuerottelua tärkeämpiä

Keskiviikkoisten parlamenttivaalien edellä uusi äänestäjäsukupolvi on apartheidin muistelua kiinnostuneempi siitä, miten poliitikot aikovat ratkaista nykypäivän ongelmat.

Lähes kolmasosa maan äänestäjistä on alle kolmekymmentävuotiaita, eikä apartheid-sankari Nelson Mandelan ANC-puolue enää vakuuta heitä.

”Minua ei oikeastaan kiinnosta se, kuinka monta vuotta he viettivät maanpaossa. Juuri nyt haluan tuloksia”, 20-vuotias Shaun Rabany sanoo.

Rabany oli kuusivuotias, kun Mandela voitti Etelä-Afrikan ensimmäiset vapaat vaalit vuonna 1994.

Vaikka Mandela on yhä eteläafrikkalaisten nuorten sankari, voi ANC:n 14 vuotta kestänyt ote vallankahvasta pian alkaa livetä. Valkoisen vähemmistön vallan päättäneen puolueen odotetaan yhä voittavan vaalit mutta aiempaa pienemmällä ylivoimalla.

”Joskus tunnen kuin olisin velvoitettu äänestämään ANC:tä. Totuus on kuitenkin että se oli silloin, enkä oikein samaistu koko taisteluun. Meidät nuoret on jätetty selviämään yksin”, 20-vuotias Dineo Langa miettii.

Lähteet: STT ja BBC

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.