Turkin Erdogan vaati tietoa toimittajan ruumiin sijainnista – ”Pääsee esiintymään lehdistönvapauden tukijana”

Turkilla on monia motiiveja asettaa saudit hankalaan valoon.
Ulkomaat 23.10.2018 15:44
XLP114; Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses members of his ruling Justice and Development Party (AKP), at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Oct. 23, 2018. Saudi officials murdered Saudi writer Jamal Khashoggi in their Istanbul consulate after plotting his death for days, Erdogan said, contradicting Saudi Arabia's explanation that the writer was accidentally killed. He demanded that the kingdom reveal the identities of all involved, regardless of rank. (AP Photo) AP / LEHTIKUVA / ALI UNAL
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui parlamentissa Ankarassa 23. lokakuuta. © Ali Unal /AP / Lehtikuva

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti tiistaina viikoittaisen puheensa Turkin parlamentissa, jossa hän antoi lausuntonsa sauditoimittaja Jamal Khashoggin surmasta.

Erdogan oli aiemmin ilmoittanut kertovansa puheessaan “alastoman totuuden”, mutta parlamentissa pidetty puhe ei lopulta antanut paljoakaan uutta tietoa surmasta tai päivän tapahtumista.

Erdogan kuitenkin vaati 18 murhasta epäillyn henkilön oikeudenkäynnin pitämistä Istanbulissa.

Hän vaati myös tietoa ruumiin olinpaikasta, sillä Turkin lähteiden mukaan ruumis jäi paikalliselle rikoskumppanille.

Presidentti olisi voinut hyökätä Saudi-Arabiaa vastaan mainitsemalla murhatapahtumien ääni- tai videonauhoista, mutta tämän mahdollisuuden hän jätti käyttämättä.

 

Miksi Erdogan ottaa asiaan kantaa vasta nyt? Istanbulin konsulaatissa 2. lokakuuta surmatun Khashoggin murhasta tuli tiistaina kuluneeksi jo kolme viikkoa.

Aluksi näytti siltä, ettei Erdogan halua hyökätä julkisesti Saudi-Arabiaa vastaan. Haluttomuuteen on saattanut vaikuttaa se, että saudit ovat tehneet merkittäviä investointeja Turkkiin. Turkissa käy myös paljon saudituristeja.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta tosin muistuttaa, että vahvana johtajana tunnettua Erdogania myös houkuttelee annettu mahdollisuus parantaa maan mainetta.

”Tässä Turkki pääsee esittäytymään oikeudenmukaisuuden ja lehdistönvapauden puolestapuhujana, vaikka ne heidän omat toimet hyvin tunnetaan”.

Turkilla on toisaalta myös muita motiiveja asettaa saudit hankalaan valoon. Alaranta nostaa esille Turkin yhteyden Qatariin sekä Saudi-Arabian ja Turkin alueellisen kamppailun islamilaisen maailman suurvalta-asemasta.

Alaranta myös muistuttaa, että Turkin tavoitteena on edistää Erdogania lähellä olevan muslimiveljeskunnan asemaa alueella.

”Saudi-Arabialla on taas tähän liikkeeseen hyvin hankalat suhteet. He kokevat tämän oman hallintatapansa kriitikkona ja uhkaajana”.

Turkin ja Saudi-Arabian välit eivät ole olleet muutenkaan kovin lämpimät. Maiden välinen suhde huononi entisestään vuosi sitten, kun Turkki tuki Qataria sen jouduttua poliittiseen ja taloudelliseen saartoon.

Qatarin vastaiseen saartoon osallistuivat Saudi-Arabian lisäksi Arabiemiraatit, Bahrain ja Egypti. Ne syyttivät Qataria terroristiliikkeiden tukemisesta ja liian läheisistä suhteista Iraniin.

Turkki tuki Qataria, sillä maalla on siellä oma tukikohtansa, jossa toimii Qatarin hallitsijan henkivartijakaarti. Henkivartijat koostuvat pitkälti turkkilaisten erikoisjoukkojen sotilaista.

 

Saudi-Arabia on toistaiseksi antanut ristiriitaisia lausuntoja Khashoggin kuolemasta.

Vielä ennen perjantaita maa väitti Khashoggin poistuneen itse Istanbulin konsulaatista, mutta myöhemmin Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir joutui myöntämään murhan.

Tiistaina ulkoministeri sanoi maan sitoutuvan perusteelliseen tutkimukseen, jotta Khashoggin murha selviäisi. Hänen mukaansa tekijät täytyy saada vastuuseen tapahtumista.

Reutersin lähteiden mukaan Khashoggin surman taustalla on Saud al-Qahtani, joka on toiminut saudinhovissa neuvonantajana ja kruununprinssi Mohammad bin Salmanin oikeana kätenä. 15 hengen murharyhmä kerrotaan saaneen käskynsä Skypen välityksellä al-Qahtanilta, joka olisi käskenyt ryhmää tuomaan hänelle ”sen koiran pään”.

Saudi-Arabia on pyrkinyt painottamaan, ettei prinssi bin Salmanilla ole tekemistä murhan kanssa. Maan ulkoministeri al-Jubeir sanoi amerikkalaiselle Fox Newsille sunnuntaina, että kyseessä oli luvaton operaatio, johon osallistuneet ylittivät toimivaltuutensa.

“Edes tiedustelujohtomme eivät olleet tietoisia tästä”, al-Jubeir sanoi.

Internetissä on levinnyt laajalle myös CNN:n turkkilaislähteiltä saama video, jossa saudien konsulaatin 15 hengen murharyhmästä yksi henkilö poistuu konsulaatista yllään Khashoggin vaatteet.

Mustafa al-Madaniksi väitetyn henkilön oli tarkoitus liikkua ympäri Istanbulia, jotta hän tallentuisi valvontakamerakuviin ”elävänä Khashoggina”.

Murha on vaikuttanut negatiivisesti Saudi-Arabiaan myös liikemaailman silmissä. Esimerkiksi tietoliikennealanyritys Softbankin pääjohtaja Masayoshi Son on Reutersin mukaan perunut osallistumisensa Saudi-Arabiassa tällä viikolla järjestettävään sijoituskonfrenssiin. Samaan ratkaisuun on päätynyt muita merkittäviä yritysjohtajia.

Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih sanoi tiistaina maan olevan kriisissä toimittaja Khashoggin surmaa seuranneen maailmanlaajuisen kritiikin takia.

 

Suomi ei ole toistaiseksi ottanut kantaa, aikooko se jäädyttää Saksan tavoin asekauppansa Saudi-Arabiaan niin pitkään kunnes Khashogginin murha on selvitetty.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) sanoi tiistaina Ilta-Sanomille, että hänen mielestään tilanne vaatii EU-maiden yhteistä esiintymistä kohtalaisen nopeasti.

Vanhanen kuitenkin pitää yhtenä vaihtoehtona asevientiin liittyviä toimia.

“Pitää hakea keino, joka on uskottava. Enemmän tässä olisi kyse EU:n yhteisestä periaatteellisesta kannasta ja rintamasta riippumatta siitä, onko vireillä asekauppoja vai ei.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel on vaatinut Saksan tavoin myös muita EU-maita keskeyttämään asekauppansa Saudi-Arabiaan.