Entinen törkytoimittaja repii huumoria brittilehdistön alennustilasta

The Guardian
Teksti
Johanna Vehkoo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tuomari Levesonin 2000-sivuisesta raportista saattaa tulla kallista kalankäärettä.

Richard Peppiatt irtisanoutui näyttävästi ja ammentaa nyt entisestä urastaan stand up -koomikkona. Kuva Youtube.


“Sinut tunnetaan vain siitä, että lakkasit tekemästä jotakin. Ei mistään, mitä olet ikinä saanut aikaiseksi.”

Richard Peppiatt siteeraa isänsä sanoja soholaisteatterin lavalla Lontoossa marraskuun lopussa. Yleisö hörähtää. Peppiatt tunnetaan Britanniassa siitä, että puolisentoista vuotta sitten hän irtisanoutui Daily Star -iltapäivälehden palveluksesta tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Hän lähetti pitkän ja suorasukaisen erokirjeensä Starin kustantajan Richard Desmondin lisäksi The Guardianille, joka julkaisi sen verkkolehdessään.

Nyt Britannian kenties törkyisimmän tabloidin ex-toimittajasta on sukeutumassa ihan pätevä stand up -koomikko. Lontoon show’ta on tullut katsomaan sama sakki, joka toivoo tuomari Levesonin raportista parannusta brittilehdistön alennustilaan. Pääministeri Cameron tilasi Brian Levesonilta tutkimuksen lehdistön käytännöistä, kun The Guardian paljasti News of the World -lehden kuunnelleen murhatun koulutytön puhelinvastaajaa.

Erokirjeessä Peppiatt tuskailee nöyryyttäviä työtehtäviään (joihin kuuluivat muun muassa burkhaan pukeutuminen, Susan Boylen kosiminen ja täysin perättömien juttujen sepittäminen), mutta toteaa, että eron syy on Daily Starin ilmiselvässä muslimivastaisuudessa ja rasistisuudessa.

Kuulin Peppiattin puhuvan ensimmäisen kerran yhdessä Oxfordin collegeista, johon opiskelijoiden Media Society oli hänet kutsunut. Silloin hän sanoi Daily Starista näin: “Se maksaa 25 pennyä ja sillä on 850 000 lukijaa. Sillä on äärimmäisen haitallinen vaikutus yhteiskuntaan. Se on monelle ainoa uutislähde, ja se on täynnä muslimien vastaista propagandaa.”

Huhu on kertonut, että Hugh Grant olisi tulossa katsomaan show’ta, mutta näyttelijää ei näy. Grant on kampanjoinut näkyvästi lehdistön ankaramman sääntelyn puolesta Hacked Off -liikkeessä.

Jos brittilehdistön alennustila teki Peppiattista iltapäivälehdistön vihaaman koomikon, Hugh Grantista se teki ainakin hetkeksi toimittajan. Grantin mainio juttu New Statesmanissa kertoo siitä, miten näyttelijä käytti News of the Worldin ex-toimittajan omia kikkoja tätä itseään vastaan.

Samaan kääntötemppuun perustuu myös Peppiattin show. Hän antaa skandaalilehdistön pamppujen maistaa omaa lääkettään. Peppiatt näyttää yleisölle videonpätkiä, joissa hän liisteröi Daily Expressin päätoimittajan auton Madeleine McCannin katoamisella mässäilevillä lööpeillä. (Daily Express syytti Madeleinen vanhempia tytön murhasta, ilman todisteita tietenkin. McCanneja, samoin kuin Grantia, kuultiin Levesonin tutkimuksen todistajina.)

Peppiatt pukeutuu trenssiin ja asettaa lierihatun nauhaan lapun, jossa lukee “press”. Hän vie dildoja Daily Mailin Paul Dacren rappusille. Myöhemmin hän lukee The Sunin entiselle päätoimittajalle Kelvin MacKenzielle tämän rakastajattaren tekstiviestejä – siteerattuaan MacKenzien omia sanoja, joiden mukaan iltapäivälehden pomolla ei voi olla yksityiselämää.

Leveson Inquiry kuuli 184 todistajaa yhdeksän kuukauden aikana. Tuomari Levesonin torstaina julkaistu 2000-sivuinen raportti saattaa silti tuottaa kampanjoijille pettymyksen. Leveson suosittelee lehdistön valvonnan hoitamista riippumattomalla itsesääntelyelimellä ja uutta lainsäädäntöä sen tueksi, mutta pääministeri David Cameronin mukaan tämä rajoittaisi lehdistönvapautta. Varapääministeri Nick Clegg on ilmoittanut olevansa eri mieltä Cameronin kanssa.

The Guardian kirjoitti puhelinkuunteluista jo vuosia sitten, mutta lehdistön itsesääntelyä hoitanut PCC ei tutkinut asiaa kunnolla. Vaikka Leveson esittää uutta medialainsäädäntöä ja televisiotoimintaa valvovaa Ofcomia lehdistön ylimmäksi valvojaksi, voi olla, että vahtikoira vahtii itse itseään jatkossakin. Näyttää selvältä, että uudella medialailla ei ole tarpeeksi poliittista kannatusta. Fleet Streetillä – kuten sanomalehdistöä nimitetään – on edelleen lobbausvoimaa.

Salakuunteluskandaalin takia lakkautetun News of the Worldin puolustus oli, että asialla oli vain yksi hairahtunut toimittaja. Tästä tulee myös Peppiattin show’n nimi, One Rogue Reporter. Sittemmin on selvinnyt, että salakuuntelua harjoitettiin myös muissa lehdissä ja kuunneltuja puhelinvastaajia oli tuhansia. Perjantaina entinen News Internationalin toimitusjohtaja Rebekah Brooks ja News of the Worldin ex-päätoimittaja ja Cameronin ex-lehdistöpäällikkö Andy Coulson saapuivat oikeuteen syytettyinä virkamiesten lahjonnasta.

Richard Peppiattin toimittajanura voi olla ohi, mutta hänen komiikalleen on tilausta. Levesonin raportista on tulossa 2000 sivua pitkä ja tavattoman kallis vitsi.