Ennätyksellisissä vaaleissa ruotsalainen jytky: ruotsidemokraatit matkalla vaalivoittoon

Maahanmuuttovastaisen puolueen voitto parlamenttivaaleissa on jäämässä kuitenkin ennakoitua pienemmäksi.
Ulkomaat 9.9.2018 22:13

Ruotsidemokraattien Mattias Karlsson osallistui ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin Tukholmassa, Ruotsissa, 9. syyskuuta 2018. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsin hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat. Viime vaalien tapaan ruotsidemokraatit ovat nousseet vaa’ankielipuolueeksi, mikä estää perinteisen enemmistöhallituksen synnyn.

Sekä punavihreä blokki että porvariblokki saivat parlamenttivaaleissa reilut 40 prosenttia äänistä.

Punavihreisiin kuuluvat sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue. Porvariryhmän muodostavat maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit.

Kun lähes kaikki äänet oli sunnuntai-iltana laskettu, parlamenttivaalien suurin puolue oli sosiaalidemokraatit 28,3 prosentin osuudella. Toiseksi nousi maltillinen kokoomus 19,8 prosentilla ja kolmanneksi ruotsidemokraatit 17,7 prosentin tuloksella.

Ruotsidemokraateille tulos oli vaalivoitto, mutta odotettua pienempi.

Vaali-iltana ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson esitti erityisen yhteistyökutsun maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonille. Hän sanoi kuitenkin ruotsidemokraattien olevan valmiita keskusteluihin kaikkien puolueiden kanssa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu