Eiffel-tornin alta löytyi valtava öljyesiintymä Pariisissa

Ulkomaat 11.11.2009 17:00
Pariisin Eiffel-torni juhlavalaistiin sen 120-vuotisjuhlan kunniaksi 22. lokakuuta 2009. Kuva CHRISTOPHE ENA / AP / Lehtikuva.

Länsi-Euroopan mahdollisesti suurin öljyesiintymä sijaitsee Pariisin alla, ja sen keskus sijoittuu suunnilleen Eiffel-tornin alapuolelle.

Tieto kuulostaa aprillipilalta, mutta totta se on. Nyt amerikkalaisyhtiö Toreador Resources suunnittelee käynnistävänsä ensimmäisen lähteen tuotannon jo tänä vuonna ja laajentavansa tuotantoa kolmella porauksella ensi vuonna.

Arvio saatavan öljyn määrästä on huima 40 miljardia barrelia. Tosin tämäkään määrä ei janoiselle maailmalle riittäisi kuin runsaaksi vuodeksi – USA:n öljynkulutuksen se kattaisi yli viideksi vuodeksi.

Nykyisellä öljyn noin 80 dollarin barrelihinnalla mitaten pariisilaisdaamit kopsuttelevat korkokengillään aarteen päällä, jonka arvo yltää yli 3000 miljardiin dollariin eli 2000 miljardin euroon.

Uutinen öljyn sijainnista Pariisin alla ei kuitenkaan ole uusi. Jo yli 20 vuotta sitten eli huhtikuussa 1988 uutistoimisto Reuters kertoi ranskalaisen Elf-yhtiön suunnittelevan koeporausten aloittamista aivan kaupungin kaakkoisrajalla. Tälle alueelle nyt myös amerikkalaisyhtiö Toreador on hankkinut useita porauslupia.

Suurimittaisempi tuotanto Pariisin liepeillä on kuitenkin toistaiseksi törmännyt teknisiin vaikeuksiin, sillä öljyn saaminen esille vaatii poraamista vaakasuoraan. Lisäksi maaperän öljystä pystytään hyödyntämään todennäköisesti vain murto-osia siitä mitä esimerkiksi Pohjanmeren tai Iranin öljyesiintymistä saadaan irti.

Tunnettu öljygeologi Jean Laherrere suhtautuu nettikommenteissaan hankkeeseen skeptisesti. Hänen mukaansa arviossa öljyn määrästä on sekoitettu öljyvarat (resources) ja hyödynnettävissä olevat varat (reserves).

Taustalla on myös julkisuuspeli, jolla kerätään pääomaa rankasti tappiollisen Toreador-yhtiön investoinneille.

Julkisuuden kannalta hanke on kieltämättä herkullinen. Se antaa maaperän sekä teknis-tieteellisille sankaritarinoille että katastrofinäkymille, joissa Pariisi vajoaa öljyntuotannon vuoksi hiljalleen maan poveen ja sen ylpeys Eiffel-torni lopulta sortuu ja jää ihmiskunnan ahneuden irvokkaaksi muistomerkiksi.

Teksti Kari Tyllilä

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.