Earth Hour: Tunnetut maamerkit pimenivät, 50 miljoonaa ihmistä sammutti valot

SK:n toimitus
Ulkomaat 28.3.2009 19:45

WWF:n mukaan kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailman ymmärtävät, että hiilidioksidipäästöjä voi vähentää edes tunnin mittaisella teolla. Arvostelijoiden mielestä ele on merkityksetön

Tuoreita kuvia Earth Hour -tapahtumasta näet klikkaamalla jutun lopussa olevia pikkukuvia. Ne toimivat linkkeinä isompiin kuviin.

Maamerkit ympäri maailman pimenivät vuorollaan lauantaina ilmastonmuutoksen vastaisen kampanjan merkiksi. Maailman luonnonsäätiön WWF:n Earth Hour -tempaus muistutti mahdollisuuksista säästää energia ilmakehän suojelemiseksi.

Tällä kertaa yli 80 maata ja 3931 paikkakuntaa oli lupautunut sammuttelemaan valojaan kello 20.30 paikallista aikaa.

Ensimmäistä tempausta isännöi kaksi vuotta sitten Australia, jossa kaksi miljoonaa Sydneyn asukasta sammutti valonsa. Tällä kertaa pimeni myös kuulu oopperatalo.

Miljardi ihmistäkään ei auta maapalloa

WWF:n Earth Hour -kampanjan arvostelijat pitävät tempausta merkityksettömänä.

”Vaikka miljardi ihmistä sammuttaisi valonsa, se merkitsisi samaa kuin Kiinan kasvihuonekaasupäästöjen lopettaminen kuudeksi sekunniksi”, marisi Kööpenhaminan Consensus Centre -tutkimuslaitoksen johtaja Bjön Lomborg.

Aasiassa valot sammuivat maailman korkeimmasta rakennuksesta, 508-metrisestä pilvenpiirtäjästä Taipeissa Taiwanissa. Euroopassa pimenivät vuorollaan Pietarinkirkko Vatikaanissa ja Eiffel-torni Pariisissa, Egyptissä Gizan pyramidit, Yhdysvalloissa New Yorkin Empire State Building -pilvenpiirtäjä ja Niagaran putoukset.

Kemin LumiLinna, Espoon Keilaniemi, Rovaniemen Lordin aukio…

Suomessa Earth Houria vietettiin illalla puoliyhdeksästä puolikymmeneen. Kaikkiaan yli 100 suomalaiskuntaa, seurakuntia sekä useita yrityksiä otti osaa WWF:n kampanjaan.

Verkkoyhteisöt myös olivat vahvasti kuvassa mukana. Earth Hour -viesti oli levinnyt tehokkaasti myös sosiaalisen median kautta, ja Suomessakin tapahtuma kosketti tätä kautta kymmeniätuhansia ihmisiä. Maailmalla Earth Hour -verkkoyhteisöissä on laskettu olevan yhteensä yli miljoona jäsentä ympäri maailman.

Maamerkit sammuivat tunniksi eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kemissä pimeni Kemin LumiLinna, Helsingissä Kauppatorin ja Senaatintorin alue, Espoossa Keilaniemi, Tampereella Tammerkoski, Turussa Aurajoen valaistukset, Imatralla Imatrankoski ja Rovaniemellä Lordin aukio.

Valaistu vie vain muutaman prosentin sähkönkulutuksesta

WWF kehotti kampanjaan osallistuvia sammuttamaan ja sytyttämään valot porrastetusti, ettei sähkönkulutukseen aiheutuisi valtavaa piikkiä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid muistutti kuitenkin, että valaistus haukkaa vain muutaman prosentin suomalaisten sähkönkulutuksesta.

Sähkönkulutus oli Fingridin sivujen mukaan kymmenen minuuttia ennen kampanjantunnin alkua 11020 megawattia. Siitä tunnin kuluttua lukemat olivat 10380 megawattia.

Teksti ja lähteet STT-AFP-DPA

Keskustelu

En kyllä oikein ymmärrä tuota arvostelua. Käsittääkseni kampanjan tarkoitus ei ollut vähentää radikaalisti maailman sähkönkulutusta, vaan muistuttaa ihmisiä siitä, miten pienilläkin teoilla on merkitystä. Minusta on todella hienoa, että niin monet tahot lähtivät mukaan, sillä ne toimivat varmasti hyvinä esimerkkeinä yksittäisille kansalaisillekin.

Minunkin mielestäni tempaus oli hieno ajatus – olkoonkin, ettei se vaikuttanut konkreettisesti heti tapahtumahetkellä.

Tarkoitus taisi olla enemmänkin herättää ihmisiä ajattelemaan omaa sähkökulutustaan ja sitä, miten moneen asiaan sähköä tarvitaan. Ehkäpä joku tämän tempauksen rupeaa tarkkailemaan sähkönkulutusta ja jopa säätelemään sitä.

Erittäin mielekäs hanke ja hyvin viestitty sekä uutisoitu. On mielestäni oleellista, että vahvistetaan viestintää, jossa ihmisiä kannustamaan mieltämään oma vastuu erilaisista asioista. Eli usein vastuuta siirretään esimerkiksi yrityksille ja kansainvälisille organisaatioille sekä julkiselle sektorille, vaikka jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa asioihin sekä niistä viestimiseen. Ja organisaatioissahan on töissä ihmisiä…

Ohessa lisätietoa, kuinka esimerkiksi ekologisuuden avulla voidaan säästää sekä luontoa, että talousasioissa http://www.wwf.fi ja http://www.operaatiomaa.fi. Ekologisuutta, ekorakentamista ja kestävää kehitystä voidaan pitää mielestäni mahdollisuutena.

Ekologisten aiheiden lisäksi mielestäni esimerkiksi aamutelevisioissa viestitään monista erilaisista asioista erittäin myönteisesti ja rakentavasti.