E-pillerin 50-vuotinen menestys: moni varhainen huoli on osoittautunut turhaksi

Ehkäisypillereitä o käytetty vuodesta 1961. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Yksi 1960-luvun seksivallankumouksen tunnetuimmista symboleista oli ehkäisypilleri. Seksiasenteiden muutos oli tosin alkanut jo vuosikymmentä aiemmin, kun hyönteistutkijana aloittanut seksologi Alfred Kinsey julkaisi haastattelututkimuksiaan miesten ja naisten seksuaalisuudesta. Helppo syntyvyyden säännöstely mahdollisti myös väestön räjähdysmäisen kasvun pysäyttämisen.

Lainsäädäntö laahasi kuitenkin tuolloin vielä jäljessä, ja tutkijat joutuivat tekemään ensimmäiset kliiniset kokeensa hormonaalisella ehkäisymenetelmällä 1950-luvulla Puerto Ricossa.

Ehkäisypilleri oli ennen kaikkea lääketieteellinen vallankumous. Nykyäänhän esimerkiksi kolesterolia alentavia statiineja voidaan määrätä nuorillekin ihmisille, joilla ei ole mitään muita sydäntautien riskitekijöitä kuin korkea kolesteroli, mutta 1960-luvulla lääkeaineiden antaminen terveille potilaille oli vielä hyvin kumouksellinen ajatus.

Kun ensimmäinen ehkäisypilleri Enovid sai myyntiluvan Yhdysvalloissa vuonna 1961, tutkijoilla ei ollut varmuutta menetelmän turvallisuudesta pitkällä aikavälillä. Estrogeenin kasvua kiihdyttävien vaikutusten pelättiin johtavan syöpiin.

Kun lisääntymislääketieteen tutkijat kokoontuivat Yhdysvaltain tiedeviikolla Kanadan Vancouverissa viime helmikuussa arvioimaan ehkäisypillerin ensimmäistä puolta vuosisataa, sen terveysvaikutuksista oli kertynyt jo vakuuttava näyttö sadoilta miljoonilta naisilta.

Pelot olivat turhia

Seminaarissa puhuneen Tuftsin yliopiston tutkijan Ronald Burkmanin mukaan ehkäisypillerien yhteys keuhkoveritulppaan havaittiin jo ensimmäisinä vuosina ja sen pääteltiin johtuvan estrogeenistä.

Nykyisissä ehkäisypillereissä on estrogeeniä paljon vähemmän, mutta silti pillerin käyttö nelinkertaistaa keuhkoveritulpan suhteellisen riskin.

Hedelmällisessä iässä olevien naisten absoluuttinen riski saada keuhkoveritulppa on kuitenkin hyvin pieni. Myös aivohalvauksen ja sydäninfarktin suhteellista riskiä pillerin estrogeeni lisää, mutta varsinkin tupakoimattomilla nuorilla naisilla näiden tapahtumien riski on joka tapauksessa hyvin pieni.

Ehkäisypillerin suhteellista turvallisuutta arvioitaessa on Burkmanin mukaan otettava huomioon myös se, että raskaus – tila, jonka ehkäisemiseen naiset estrogeeniä syövät – lisää näitä riskejä vielä enemmän.

Varhaiset huolet syöpien lisääntymisestä osoittautuivat aiheettomiksi.

Nykyisillä vähän estrogeenia sisältävillä pillereillä on ennemminkin munasarjan, kohdun ja mahdollisesti myös paksu- ja peräsuolen syöviltä suojaava vaikutus, toteaa tutkija Kristina Chadwick Toxicological Sciences -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Artikkelin mukaan tulevaisuudessa raskauden ehkäisyyn voi löytyä aivan uusia lähestymistapoja. Miesten spermantuotannon heikentäminen hormonaalisin keinoin aiheuttaa hankalia sivuvaikutuksia, mutta ratkaisu voi löytyä keinoista, jotka ohittavat hormonaaliset mekanismit.

Sperman tuotanto edellyttää laktaattidehydrogenaasiksi kutsuttua entsyymiä. Tämän entsyymin toiminnan voi estää gossypolilla, puuvillasta peräisin olevalla yhdisteellä, joka ei häiritse mieshormonien tuotantoa.