Duumaedustajat: Lakimuutos Karjalasta mahdollinen mutta vaikea

Ulkomaat 22.4.2009 12:11

Keskustelu Karjalan tonttikaupoista päätyi varsin näkyvästi myös Venäjän mediaan. Tonttikauppoihin saatiin myös duumaedustajien kommentteja sekä puolesta että vastaan.

Useissa venäläislehdissä kuvailtiin, kuinka presidentti Dmitri Medvedeviltä kyseltiin Suomessa moneen kertaan mahdollisuuksista ostaa tonttimaata Venäjän Karjalasta.

Suurin ongelma myynnissä on Karjalan määrittely raja-alueeksi, jolloin sitä ei voida myydä ulkomaalaisille. Toinen merkittävä este on se, että maata ei Venäjällä yleensäkään juuri ole yksityisessä omistuksessa. Suurin osa Venäjän maista kuuluu Neuvostoliiton peruina valtiolle.

Sanomalehti Kommersant kysyi asiasta duuman omistusvaliokunnalta.

Valiokunnan johtaja Viktor Pleskatshevski sanoi, että myyntikiellon voisi todella kumota Euroopan rajojen tuntumasta.

”Sitä suuremmalla syyllä, kun maa on usein muuten käyttämättä. Uudet omistajat hoitaisivat maata, maksaisivat veroja ja olisivat valtiolle hyödyksi. Olemme valmiit muuttamaan lakia nopeastikin”, Pleskatshevski lupaili.

Sen sijaan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshev oli lähes päinvastaista mieltä. Hänen mielestään rajaseudun maiden myynti ulkomaalaisille voisi lopulta johtaa maiden pysyvään menettämiseen toiselle valtiolle.

Duumaedustaja Konstantin Zatulin puolestaan piti koko hanketta liian vaikeana.

”Jos Karjalaa myytäisiin suomalaisille, olisi myös Kurilleja myytävä japanilaisille, Kaliningradia saksalaisille ja Kiinan rajaseutua kiinalaisille”, Zatulin arveli Kommersant-lehdessä.

Teksti Mirja Sipinen / STT

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.