Concorde-onnettomuus oikeudessa: Aiheuttiko tuhon pieni pala titaania?

Ulkomaat 1.2.2010 12:42
Concorde-lentokone Charles de Gaullen lentokentällä Pariisissa kesäkuun 25. vuonna 2000. Kuva Toshihiko Sato / AP / Lehtikuva.

Aiheuttiko tämän onnettomuuden kiitoradalle pudonnut pala titaania? Muun muassa tätä pohditaan Pariisin lähistöllä tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä.

Ranskan ilmailuylpeys Concorde-lentokone putosi maahan vain hieman nousun jälkeen Pariisin ulkopuolella kesäkuussa 2000. Onnettomuudessa menehtyivät koneessa olleet 109 ihmistä ja neljä alle jäänyttä.

Yllä oleva uutiskuva kertoo paljon onnettomuuden syystä. Nousukiihdytyksessä koneen rengas puhkesi, ja kovia kuminpalasia sinkoutui vasemman siiven polttoainetankin läpi. Tämä aiheutti tulipalon ja heikensi myös koneen toisen moottorin tehoa.

Oikeudessa kiistellään siitä, kuka tai mikä aiheutti renkaan puhkeamisen. Syytettyinä ovat lentoyhtiö Continental Airlines sekä kaksi sen työntekijää. Syyte kuuluu, että hieman ennen Concorden lähtöä kiitoradalle tipahti titaaninen kappale Continentalin koneen suihkujarrusta ja että tämä 43,5-senttinen titaanipalanen puhkaisi renkaan tuhoisin seurauksin.

Continentalin työntekijät ovat syytteessä, koska syyttäjän mukaan titaanipala oli kiinnitetty väärin ja oli lisäksi väärää materiaalia. Titaani on kovempi metalli kuin vaikkapa alumiini ja puhkoo helposti renkaita.

Syy sittenkin jokin toinen?

Kuten niin usein, monimutkaisiin tapahtumaketjuihin ei tässäkään tapauksessa ole yhtä ilmiselvää syytä. Syytettyjen penkillä on nimittäin muitakin kuin titaanipalasta vastaavat. Myös Concorden edustajia vaaditaan vastuuseen. Onnettomuustutkijat havaitsivat turmakoneessa vikoja tai puutteita, jotka saattoivat vaikuttaa onnettomuuteen. Kone oli esimerkiksi ylilastissa.

Oikeudenkäynnin lähestyessä onnettomuuden syy on noussut uudelleen julkiseen keskusteluun. Ranskalainen tv-kanava Canal+ lähetti tammikuussa ohjelman, joka kyseenalaistaa titaani-teorian. Siinä useat silminnäkijät todistavat liekkien iskeneen Concordesta ennen kuin kone ajoi titaanikappaleeseen.

Oikeudenkäynnin tulos saattaa vaikuttaa tulevaisuudessa siihen, kuinka lentoyhtiöt pitävät kalustostaan ja turvallisuudesta huolen.

”Oikeudessa keskitytään sen kysymyksen ympärille, kuka tiesi mitä ja kuka ei tehnyt mitään, vaikka tiesikin – ja voiko tätä henkilöä syyttää siksi”, arvioi Reutersin haastattelussa lentoturvallisuuden asiantuntija Ronald Schmid.

Lähteet: AP, Reuters, Time