Christine Lagarde IMF:n johtoon – edessä kovia haasteita

Ulkomaat 29.6.2011 12:47
Valtiovarainministeri Christine Lagarde, 55, nimitettiin tiistaina IMF:n johtoon. Kuva Martin Bureau / AFP / Lehtikuva.

Ranskan valtiovarainministeri Christine Lagarde nimitettiin tiistaina Kansainvälisen valuuttarahaston ensimmäiseksi naispuoliseksi johtajaksi.

Lagarde saa välittömästi eteensä kovia haasteita: Kreikka-aiheiset kriisineuvottelut sekä edeltäjänsä Dominique Strauss-Kahnin raiskaussyytösten aiheuttaman jälkipyykin.

IMF:n tuore päällikkö on koulutukseltaan juristi, joka tunnetaan myös diplomaattisista lahjoistaan ja hyvästä huumorintajustaan. Kyseessä on ensi kerta, kun pääjohtaja on ammatiltaan muu kuin taloustieteilijä.

Toinen ehdokas pääjohtajan virkaan oli Meksikon keskuspankin johtaja Agustín Carstens. IMF:n johdossa on ollut sen perustamisesta asti eurooppalainen. Sama perinne jatkui nytkin.

Kuva Patrick Kovarik / AFP / Lehtikuva.

Lagardea kannatti virkaan suuri osa Euroopan maista. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö antoi tälle tukensa tiistaina. Brasilia, Intia ja Venäjä olivat myös Lagarden valinnan kannalla.

Nimityksen varmistuttua Lagarde sanoi tiedotteessaan ”hyvin otettu saamastaan luottamuksesta”. Kasnainvälinen valuuttarahasto on 187-henkinen organisaatio, jonka 326 miljardin dollarin rahaston avulla myönnetään lainaa vaikeuksissa oleville maille.

Lagarden sopimuksen yksityiskohdat eivät toistaiseksi ole tiedossa. Dominique Strauss-Kahn ansaitsi noin 440 000 dollaria vuodessa.

Christine Lagarden odotetaan seuraavan työssään perinteitä ja nimittämään varalleen yhdysvaltalaisen. Varamieheksi on veikkailtu Tom Liptonia, joka on entinen IMF:n työntekijä ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman neuvonantaja.

Lähde The Washington Post