Caster Semenya palasi kotiin sankarina, sukupuoli yhä kysymysmerkki

Ulkomaat 25.8.2009 11:33
Caster Semenya lentokentällä Johannesburgissa tiistaina 25. elokuuta.  Hän voitti Berliinin MM-kilpailuissa naisten 800 metrin juoksun. Kuva Themba Hadebe / AP / Lehtikuva.

Katso kuvakooste Caster Semenyasta – Berliinin kisoista ja kotiinpaluusta.

Berliinin MM-kilpailujen mystisin urheilija Caster Semenya sai juhlallisen vastaanoton, kun hän saapui kisamatkalta kotiin Etelä-Afrikkaan. Lentokentällä Johennesburgissa oli vastassa noin tuhat ihmistä, jotka lauloivat, tanssivat ja osoittivat suosiotaan julistein – Caster on ”Simply the best” ja ”Our 1st Lady of Sport”.

Etelä-Afrikan yleisurheilujoukkue piti johdattaa kentältä ulos poliisisaattueessa.

Semenya on synnyttänyt intohimoisen kiistan siitä, onko hän mies vai nainen. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on määrännyt urheilijan sukupuolitestiin. Tämä on suututtanut eteläafrikkalaiset. Maan presidentti Jacob Zuma on vaatinut Semenyalle anteeksipyyntöä.

IAAF:n presidentti Lamine Diack esittikin pahoittelunsa BBC:n haastattelussa – mutta vain siksi, että testiin määrääminen olisi voitu hoitaa sivistyneemmin.

Brittilehti Daily Telegraph puolestaan paljasti, että tuoreiden testien mukaan Semenyan testosteronimäärä on kolme kertaa tavallista naista suurempi.

Telegraph kertoi myös, että Semenyan valmennuksesta on ollut vastuussa saksalainen Ekkart Arbeit. Sama mies valmensi aikanaan itäsaksalaisia kuulantyöntäjiä, joista Heidi Krieger on syyttänyt häntä anabolisten steroidien tyrkyttämisestä ja siitä, että joutui lopulta käymään sukupuolenvaihdosleikkauksessa. Heidi Krieger on vaihtanut nimensä Andreas Kriegeriksi.

Kohu on osoittanut, että urheilu on yhä kansallistunnon ja -valtioiden asia. On todennäköistä, että suomalaiset olisivat vetäytyneet samanlaiseen siilipuolustukseen, jos suomalainen menestynyt urheilija olisi vastaavassa julkisessa pyörityksessä.

Entä itse asia – urheilijan sukupuoli. Keräsimme kuvat Semenyasta. Kukin voi katsoa ne tästä ja päätellä itse.

Lähteet
BBC, Daily Telegraph, MTV3