Briteissä identiteettivarkauksia yritetään estää henkilökortilla

Ulkomaat 30.7.2009 13:20

Tänään Iso-Britanniassa esiteltiin henkilökortti. Uuden henkilöllisyystodistuksen uskotaan estävän identiteettivarkauksia.

Alan JohnsonIso-Britannian sisäministeri, Labour-puolueen Alan Johnson esitteli uutta henkilökorttia 30. heinäkuuta 2009. Kuva Stefan Rousseau / AP / Lehtikuva

Tänään Iso-Britanniassa esiteltiin uusi henkilöllisyystodistus, henkilökortti, joka kelpaa todistuksena myös muualla Euroopassa. Sisäministeri, Labour-puolueen Alan Johnson esitteli Manchesterissä uuden kortin ulkoasun.

Korttien uskotaan karsivan identiteettivarkauksia, kertoo Times. Tähän mennessä briteillä ei ole ollut muuta virallista henkilöllisyystodistusta kuin passi. Aiemmin ne, joilla ei ole ollut passia, ovat joutuneet todistelemaan henkilöllisyyttään esimerkiksi tiliotteilla tai kaasulaskuilla.

Kortin etupuolella on omistajan nimi, kuva, syntymäaika, sukupuoli ja
allekirjoitus. Siitä ilmenee myös kansallisuus, missä kortti on
myönnetty ja milloin sen voimassaolo lakkaa. Henkilökortissa on myös siru, joka sisältää omistajan kasvokuvan ja kaksi sormenjälkeä. Times-lehden mukaan sirulla oleva kasvokuvaa ja sormenjälkikuvia säilytetään keskitetyssä tietojärjestelmässä.

Hanke on ollut kiistelty. Kriitikoiden mielestä se rikkoo yksityisyydensuojaa, kertoo BBC. Perinteisesti britit ovatkin suhtautuneet epäluuloisesti valtiovallan yrityksiin vahtia kansalaisiaan.

Konservatiivipuolueen mielestä henkilökortti on rahan haaskausta.Henkilökortteja myönnetään ensi vuoden alusta lähtien luoteisessa Isossa-Britanniassa. Vuonna 2011 tai 2012 kortteja aletaan myöntää myös muualla.

Lähteet: Times, BBC