Britannian kuluskandaali aukeaa: Gordon Brownille maksettavaksi yli kymppitonnin lasku

Ulkomaat 13.10.2009 11:42
Kuva SANG TAN / AP / Lehtikuva

Britannian pääministeri Gordon Brown joutuu palauttamaan hänelle maksettuja kulukorvauksia yhteensä yli 12 000 punnan (12 800 euron) arvosta. Kulujen palautus liittyy Brownin palkkaamaan siivoojaan, puutarhatöihin ja pesulalaskuihin. Brownin kanslia vahvisti perinnän maanantaina.

Britannian parlamentti joutui toukokuussa kuluskandaalin keskelle, kun selvisi, että kansanedustajat olivat käyttäneet väärin kakkosasunnon kuluihin tarkoitettavia korvauksia.

Väärinkäytösten paljastuttua Brown ilmoitti järjestelmän uudistuksista, johon kuului Thomas Leggin käyttäminen tilintarkastajana. Leggin tehtävänä on tutkia parlamentin kulut viimeisen viiden vuoden ajalta. Legg myös asetti tietyille kulukorvauksille, kuten puutarhanhoidolle ja siivoukselle, vuosittaisen korvauskaton.

Brownin kansliasta korostettiin maanantaina, että pääministeri ei ole rikkonut lakia vaan tukien takaisinmaksu perustuu uusiin säännöksiin, jotka ovat tulleet voimaan takautuvasti.

Kaikki parlamentin jäsenet saivat maanantaina Leggiltä kulukorvausasiaan liittyvän kirjeen. Kirjeissä pyydettiin joko lisäinformaatiota, takaisinmaksua korvauksista tai todettiin kaiken olevan kunnossa.

Paljastusten jälkipeliä

Daily Telegraph sai keväällä tietoa laajoista väärinkäytöksistä. Käytäntönä oli ollut, että kansanedustajat ovat lähettäneet kuitteja hankinnoistaan parlamentin palkkiotoimistolle, joka on hyväksynyt tai hylännyt kulut. Kulukorvausten tarkoituksena on korvata työstä johtuvia ylimääräisiä asumismenoja.

Järjestelmä oli pitkään tulkinnanvarainen ja salainen. Monet brittiparlamentaarikot käyttivät väljää järjestelmää hyväkseen.

Veronmaksajien rahoilla osteltiin esimerkiksi koiranruokaa ja kalliita kodinkoneita. Osa edustajista on myös tehnyt hintavia remontteja, keinotellut kiinteistöillä tai kuitannut kulukorvauksilla asuntolainan korkoja.

Vaikka osa kuluista on ollut sääntöjen mukaisia, kansalaiset kritisoivat edustajia ahneudesta.

Julkisuuden myötä useat parlamentin jäsenet erosivat tai lupasivat olla asettumatta ehdolle seuraavissa vaaleissa. Tässä muutama esimerkki erojen syistä.

Britannian oikeusasioista vastannut ministeri Shahid Malik oli ensimmäinen, joka erosi tehtävästään kulukorvauksiin liittyvien paljastusten vuoksi. Malik oli vuokrannut vaalipiirissä sijaitsevaa kotiaan selvästi alle markkinahintojen, eikä ollut ilmoittanut alennetusta vuokrasta. Hän myös osti veronmaksajien rahoilla hierovan tuolin ja 40-tuumaisen television.

Sisäministeri Jacqui Smithin eroamisen syy oli mielenkiintoinen. Smith jätti tehtävänsä, kun ilmeni, että hänen
miehensä oli rahoittanut kulukorvauksilla pornoelokuvatilauksiaan.

Paljastusten myötä myös Britannian parlamentin alahuoneen puhemies Michael Martin erosi tehtävästään sen jälkeen, kun suuri joukko kansanedustajia oli julkisesti ilmoittanut menettäneensä luottamuksen puhemieheen.

Martin ei pystynyt palauttamaan luottamusta parlamenttiin kulukorvauspaljastusten jälkeen. Edellisen kerran puhemies on lähtenyt vasten tahtoaan vuonna 1695.

Lähde AP, HS.fi, CNN