Brexodus: Tuhat miljardia euroa häipynyt maasta – Lontoon City on valmistautunut pahimpaan jo pitkään

Pankkien on turha yrittää kiertää sääntelyä perustamalla EU-alueelle postilokerofirmoja, joiden todelliset työt tehtäisiin edelleen Lontoossa.
Ulkomaat 14.3.2019 07:29
Nouseva lentokone lähellä Heathrow'n lentokenttää Lontoossa.
Brexitiä pakeneva pankkiväki pakkaa laukkunsa ja muuttaa töihin muihin EU-maihin. © Kirsty Wigglesworth / AP / Lehtikuva

Britannian parlamentin eilinen tuplatyrmäys brexit-sopimukselle ei tullut yllätyksenä maan pankeille ja muille rahoitusalan yrityksille. Ne ovat jo pari vuotta valmistautuneet brexitiin aivan kuin olisi varmaa, että erosopimusta ei synny.

Yritykset eivät ole voineet odottaa epävarmoina, onnistuuko brittiparlamentti lopulta päättämään, minkälaisen erosopimuksen se on valmis hyväksymään ja kelpaako se Brysselille. Finanssisektori on varautunut sen kannalta pahimpaan vaihtoehtoon.

Lontoolaisen New Financial -ajatushautomon tuoreen raportin mukaan 275 maassa toimivaa rahoitusalan yritystä on siirtänyt viimeisen puolentoista vuoden aikana toimintansa muihin unionimaihin. Samalla Britanniasta on siirtynyt pois noin 900 miljardin punnan eli noin 1040 miljardin euron sijoitusvarallisuus.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu