Brasilian uusi presidentti Dilma Rousseff on uuden maailman mahtinainen

Ulkomaat 2.11.2010 09:22
Dilma Rousseff sunnuntaina 31.lokakuuta 2010. Kuva Jorge Saenz / AP / Lehtikuva.

Brasilia sai maanantaina ensimmäisen naispuolisen presidenttinsä, kun työväenpuoluetta edustava Dilma Rousseff voitti vaalit.

Kun Brasilian väistyvä presidentti Luiz Inácio Lula da Silva voitti vaalit kahdeksan vuotta sitten, hän kutsui koolle edustamansa työväenpuolueen (PT) kärkinimet. Tapaamisen asialistan tärkein kohta oli energiapolitiikka.

Tuolloin Lula tutustui Dilma Rousseffiin. ”Dilma loisti kokouksessa. Hän oli objektiivinen ja tunsi energiasektorin todella hyvin”, kertoi Lula myöhemmin. Kokouksen jälkeen tuleva presidentti totesi: ”Olen juuri löytänyt sopivan energiaministerin”.

Tuohon aikaan taloustieteilijä Dilma Rousseff oli 54-vuotias, ja hän oli toiminut toistakymmentä vuotta Koillis-Brasiliassa energia-alalla. Brasilian presidenttinä hänestä tulee yksi aikamme vaikutusvaltaisimmista naisista. Brasilian kansantalous on maailman kahdeksanneksi suurin, ja sen bruttokansantuote kasvaa 7 prosenttia vuodessa.

Energiaministerinä ja myöhemmin Lulan kansliapäällikkönä Rousseff veti hallituksen talous- ja kauppapoliittisia neuvotteluja. Lula itse hoiti poliittisen puolen.

Vankilasta vaaleihin

Dilma Rousseff syntyi keskiluokkaiseen perheeseen. Hänen asianajaja-isänsä oli bulgarialainen maahanmuuttaja ja äiti brasilialainen. Nuorena opiskelijana Sao Paulon teollisuuskaupungissa Rousseff toimi aktiivisesti sotilasdiktatuuria vastaan. Hänet vangittiin ja tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi telkien taakse ”kapinallisten toimien takia”.

Rousseff on aina korostanut, ettei hän kannata aseellista vastarintaa. Eräs paikallinen lehti vaati juuri, että sotilaallisten oikeudenkäyntien asiakirjat pitää julkistaa. Arkistoista on poistettu Rousseffia koskevia asiakirjoja vaalikampanjan aikana manipulaation estämiseksi. Vankilassa Rousseff joutui kidutetuksi. ”Kukaan ei pääse sieltä ilman merkkejä”, on Brasilian tuleva presidentti sanonut.

Rousseff oli naimisissa lähes 30 vuotta, mutta on nyt eronnut. Avioliitosta syntyi tytär Paula, joka on tällä hetkellä 29-vuotias. Pari vuotta sitten Dilma Rousseff sairastui syöpään ja joutui tiukkaan sädehoitoon. Hän ajeli itse päänsä kaljuksi ennen kuin sädehoito ehti viedä hiukset. ”Tuntui hyvältä, kun suihkuvesi valui pitkin päätä”, hän kertoi myöhemmin.

Maailman näyttämölle

200 miljoonan asukkaan Brasilia on nopeasti kasvava suurvalta. Rousseff on luvannut, että hän jatkaa siitä mihin Lula lopetti. Lula nosti 23 miljoonaa brasilialaista köyhyydestä. Dilma Rousseffilla on edessään lukuisia vaativia haasteita. Yksi suurimmista on parantaa maan koulutusjärjestelmää, joka tällä hetkellä on Brasilian Akilleen kantapää.

Kun Dilma Rousseff astuu Brasilian presidentin virkaan tammikuussa
2011, hänellä on takanaan ainakin 16 maan 27:sta osavaltioista. Se on
äärimmäisen tärkeä poliittinen pääoma, sillä monen analyytikon mielestä
poliittinen neuvottelutaito on Rousseffin heikoin lenkki.

Brasilia
on hyvin uskonnollinen maa ja katolisuus on läsnä kaikkialla. Rousseff
itse suhtautuu kirkkoon pidättyväisesti. Siksi vaalien loppusuoralla
hänen kannattajansa olivat helpottuneita, kun hän poseerasi kirkossa
ainoan lapsenlapsensa Gabrielin kastetilaisuudessa.

Tuore presidentti esiintyy maailman näyttämöllä ensimmäisen kerran kymmenen päivän kuluttua, kun G20 -maat kokoontuvat Etelä-Koreassa, Soulissa.