Berliinin julistus kovan kiistan aiheena

Ulkomaat 23.3.2007 08:34

Saksa yrittää herätellä EU:n perustuslakia henkiin Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlassa, joka pidetään viikonvaihteessa Berliinissä. Tehtävä on vaikea, sillä EU-maat riitelevät jopa juhlien yhteydessä annettavasta julistuksesta.

Teksti Teppo Tiilikainen

EU-johtajien on määrä hyväksyä sunnuntaina 25.3. Berliinissä EU:n saavutuksista ja tulevaisuuden haasteista julistus, joka loisi samalla pohjan uudelle perussopimukselle.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan 27-jäseniksi paisunut EU tarvitsee nykyisen sopimusviidakon tilalle uuden perussopimuksen säilyttääkseen toimintakykynsä. Sopimusta ei aiota enää kutsua perustuslaiksi, koska sana perustuslaki herättää liikaa vastustusta.

Berliinin julistuksen tekstistä on käyty kova kiista, joka kuvaa hyvin 27 jäsenmaan yhteisöksi paisuneen unionin sisäisiä ristiriitoja.

Euroalueen talous- ja valtiovarainministereiden epävirallista euroryhmää johtava Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker vaati, että yhteisvaluutta euro mainitaan julistuksessa, mutta euroalueen ulkopuoliset maat kuten Britannia ja Ruotsi vastustivat sitä.

Yhdeksän EU-maata, muun muassa Espanja Ranska ja Italia haluaisivat, että julistuksessa korostetaan EU:n sosiaalista luonnetta ja työntekijöiden oikeuksia, mutta liberaalia markkinataloutta ajavat Iso-Britannia ja Tšekki vastustivat sitä. Puolalaisten mielestä julistuksessa pitäisi mainita kristinusko eurooppalaisten arvojen perustana, mutta Ranska ja monet muut maat vastustivat ajatusta.

Myös Saksa haluaa korostaa EU:n sosiaalista luonnetta. Saksalaiset vaativat kuitenkin, ettei julistusta saa rasittaa turhalla kapulakielellä ja että se saa olla korkeintaan kolmen liuskan pituinen.

Sopimuksesta on tulossa näillä näkymin kompromissi, jossa EU:n saavutuksista kiitellään muun muassa yhteismarkkinoita ja euroa. Samalla kiirehditään EU:n uudistamista, mutta perustuslakia tai perussopimusta ei mainita nimeltä.

Puola on luvannut allekirjoittaa julistuksen vaikkei kristinuskoa mainitakaan, mutta Tšekki arvostelee edelleen hanketta. Tšekin hallituksen mielestä EU-johtajien ei pitäisi sitoutua etukäteen sopimukseen, jota kukaan ei ole vielä nähnyt.

Tšekin neuvottelijana toiminut europarlamentaarikko Jan Zahradil arvosteli voimakkaasti Saksan tapaa sopia julistuksen tekstistä. Hänen mukaansa asiasta neuvoteltiin vain kerran, sen jälkeen asia hoidettiin sähköpostitse. Hänen ei hyväksy myöskään julistusluonnokseen sisältyvää ajatusta, jonka mukaan uusi perussopimus pitäisi hyväksyä kaikissa EU-maissa vuoteen 2009 mennessä.

”Me toivomme, että EU:n tulevaa perustuslakia koskevat neuvottelut käydään toisella tavalla”, hän sanoi.