Berliini on rikollisten leppoisa lymypaikka

Ulkomaat 18.2.2009 13:57

Berliinissä tehdään joka päivä yli tuhat rikosta. Niistä puolet jää selvittämättä. Nuorisorikollisista useimmat ovat maahanmuuttajapoikia.
palava auto
Berliinin äärivasemmistolaiset kapinoivat polttamalla autoja.

Nuorista rikoksentekijöistä lähes 600 syyllistyi vuoden aikana vähintään kymmeneen väkivaltaiseen ryöstöön tai pahoinpitelyyn.

Syyttäjän intensiivitekijöiksi luokittelemista pojista 70 prosenttia on arabeja tai turkkilaisia. Heidän uhrinsa taas ovat lähes poikkeuksetta saksalaisia.

Nuoret rikolliset iskevät myös Berliinin liikennelaitoksen bussinkuljettajien kimppuun. Viime vuonna pahoinpideltiin 122 kuljettajaa: heistä 35 vakavin seurauksin.

Tilannetta poikkeuksellisesti julkisesti arvioineen Berliinin nuoriso-oikeuden tuomarin Kirsten Heisigin mukaan monissa maahanmuuttajaperheissä ei arvosteta saksalaista oikeuskäsitystä.

Vähiten isäntämaan elämäntapa saa vastakaikua palestiinalaisperheissä, joiden pojat tekevät 45 prosenttia intensiiviryhmän rikoksista. Turkkilaisten osuus on 38 prosenttia.

”Teot haluttaisiin selvittää ja sovittaa mieluummin islamilaisen lain pohjalta omassa piirissä kuin saksalaisessa oikeudessa”, toteaa tuomari Heisig saksalaislehdille.

Autot
palavat

Myös äärivasemmistolaiset syyllistyvät yhä useammin väkivaltaan. Keskusrikospoliisin mukaan Saksassa loukkaantui viime vuonna 425 poliisia äärivasemmistolaisten pahoinpitelyissä. Tapauksista suurin osa sattui Berliinissä.

Pääkaupungin poliisia huolestuttavat myös lisääntyvät autojen tuhopoltot. Kreuzbergissä ja Friedrichshainissa on sytytetty palamaan kolmen vuoden aikana 280 autoa.

Äärivasemmistolaiset, militantit ryhmät ovat ilmoittaneet vastustavansa luksusautoja polttamalla asuinalueidensa sosiaalisen rakenteen muuttumista.

Järjestäytynyt rikollisuus pitää niinikään Berliiniä varpaisillaan. Kymmenien libanonilaisten ja turkkilaisten järjestöjen lisäksi kaupungin alamaailmassa vaikuttavat itäeurooppalaiset, balkanilaiset ja aasialaiset rikollisjengit.

Kaupungin italialaiset ravintoloitsijat ovatkin perustaneet ilmiantorenkaan puolustautuakseen yhteisvoimin italialaisten rikollisjärjestöjen suojelurahavaatimuksilta.

Mafioilla
työnjako

Erään Berliinin libanonilaisen ”suurperheen” kaksospojat jäivät lähes verekseltään kiinni ryöstettyään vastikään Berliinin tunnetuimmasta tavaratalosta KaDeWestä viiden miljoonan euron edestä koruja ja kelloja.

Pikkupojasta asti poliisin kirjoissa olleet veljekset paljasti kertakäyttöhanskaan jääneestä hikipisarasta otettu dna-näyte.

Itäeurooppalaiset mafiat pitävät Berliiniä kalliimman hintaluokan autojen hankinta-alueena. Varastetut autot ajetaan umpirekan lavalle, paloitellaan kaupungin ulkopuolella ja kootaan uudelleen määränpäässä.

Venäläinen mafia rahastaa Berliinissä myös ihmiskaupalla ja prostituutiolla. Itä-Berliiniin majoittunut vietnamilainen mafia myy salakuljetettuja savukkeita. Turkkilaiset ja kurdijärjestöt puolestaan rikastuvat huumekaupalla. Ne valvovat myös suosituimpia diskoja.

Alan asiantuntijoiden mukaan poliisipulaa poteva Berliini tarjoaakin rikollisille ”levollisen keitaan rahanpesuun ja lepäilyyn”.

Teksti
Pertti Rönkkö / STT
Kuva
Fabian Bimmer / AP / Lehtikuva