Ben Southall: Duuni on maailman paras, mutta varo piskuista irukandjia!

Ulkomaat 30.12.2009 13:36
Kuva Brian Cassey / AP / Lehtikuva.

Irukandji voi olla pieni, kuten kuvasta näkyy, mutta tässäkään tapauksessa älkäämme antako koon hämätä. Tuskin tulitikun pään kokoinen meduusa on nimittäin yksi kaikkein myrkyllisimmistä eläinlajeista.

Pääasiassa Australian rannikolla tavattava, lähes läpinäkyvä polttiaiseläin on sikälikin harmillinen, että pienuudestaan johtuen se pujottelee ketterästi läpi uimarantoja suojaamaan viritetyistä meduusaverkoista.

Mikäli verkkotietosanakirjan kuvaukseen on luottaminen, kuutiomeduusoihin lukeutuvan pikku riiviön kosketus on kauhistuttava: ”Irukandjin pistosta ei tunne, mutta 5-45 minuttia piston jälkeen uhri kokee voimakasta pää- tai selkäsärky ja kipuja lihaksissaa ja vatsassa. Ahdistus, pahoinvointi ja levottomuus kuuluvat myös oireisiin. Harvoissa tapauksissa pisto voi johtaa vaaralliseen keuhkopöhöön.”

Irukandji nousi äskettäin uutisotsikoihin Ben Southallin nimeä kantavan brittimiehen ansiosta. Southall tuli tunnetuksi sen jälkeen kun Australian hallitus palkkasi hänet 34 000 hakijan joukosta ”talonmieheksi” pienelle trooppiselle saarelle. ”Maailman parhaan duunipaikan” toimenkuvaan kuului paljon sukeltelua ja sen verran kirjoitushommia kuin päivittäisen blogin ylläpitäminen edellytti.

Kaikki meni hyvin, kunnes viikkoa ennen urakan päättymistä Southall joutui irukandjin pistämäksi. Epäonninen sukeltaja toipui saamistaan vammoista antibioottien ja levon ansiosta ja syytti itseään siitä, ettei varoitukista huolimatta ollut pukenut sukelluspukua päälleen. Sen sijaan onnettomuus oli paha kolaus kampanjalle, jolla hallitus oli halunnut mainostaa Australiaa ja sen rantoja erinomaisena turistikohteena.

Lähteet: BBC News, Wikipedia

[Kuvat:Australia Worlds Best Job]