Barack Obaman vauhdikas päivä Lontoossa

Ulkomaat 1.4.2009 18:14

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama neuvotteli keskiviikkona Lontoossa Venäjän presidentin, Britannian pääministerin ja Kiinan presidentin kanssa. Lisäksi ohjelmassa olivat muun muassa kuninkaallisten tapaaminen ja Jamie Oliverin valmistama illallinen. Samaan aikaan mielenosoitukset G20-kokousta vastaan muuttuivat mellakoinniksi. Katso tuoreet kuvat Lontoosta SK:n kuvaseinällä.

Tuoreita kuvia Lontoosta on myös jutun lopussa. Pikkukuvat toimivat linkkeinä isompiin kuviin.

Venäjä ja Yhdysvallat sopivat keskiviikkona Lontoossa aloittavansa neuvottelut uudesta ydinkärkien määrää rajoittavasta sopimuksesta. Presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa ennen torstaina alkavaa maailman johtavien talousmaiden kokousta.

Aseneuvottelijoiden on määrä raportoida ensimmäisistä tuloksista heinäkuussa, jolloin Obama matkustaa Moskovaan. Tavoitteena on saada aikaan sopimus, joka korvaa tämän vuoden lopulla umpeutuvan, vuodelta 1991 olevan Start-sopimuksen.

Vuonna 2002 Venäjä ja Yhdysvallat sopivat vähentävänsä ydinkärkien määrää 1700-2200:aan vuoteen 2012 mennessä. Nyt neuvoteltavan sopimuksen on tarkoitus mennä vielä tätä pidemmälle.

Dmitri Medvedev toiveikas

Medvedev sanoi suhtautuvansa toiveikkaasti Yhdysvaltain ja Venäjän välisiin suhteisiin. ”Maidemme suhteissa on menneinä vuosina ollut jännitteitä, ja suhteet olivat ajautumassa väärään suuntaan.”

”Tämä ei ole sen paremmin Yhdysvaltojen, Venäjän kuin kansainvälisen vakaudenkaan etujen mukaista. Me sovimme aloittavamme uuden luvun suhteissa, nollaavamme ne”, Medvedev sanoi.

Obama sanoi puolestaan aloittaneensa Medvedevin kanssa ”rakentavan vuoropuhelun” useista kysymyksistä terrorismin taltuttamisesta talouden vakauttamiseen. Johtajat kehottivat Irania palauttamaan luottamuksen maan ydinohjelman rauhanomaiseen luonteeseen ja ilmaisivat huolensa Pohjois-Korean tulevasta ohjuskokeesta.

Presidentit totesivat myös, että Yhdysvaltain ohjuskilpeen ja Georgiaan syksyiseen sotaan liittyviä erimielisyyksiä on yhä olemassa.

Obama myös Kiinaan

Kiinanpresidentin Hu Jintaon kanssa Obama sopi, että maiden väliset keskustelut ihmisoikeuksista jatkuvat, kertoi Valkoinen talo. Kiinan johtajan Obama tapasi ensimmäistä kertaa Lontoossa.

Talouskriisi oli voimakkaasti esillä neuvotteluissa. Presidentit sopivat tekevänsä yhteistyötä rahoitusjärjestelmän vahvistamiseksi ja maailmantalouden saattamiseksi kasvun tielle.

Yhteisymmärrykseen päästiin myös siitä, että protektionistisia toimia pitäisi välttää.
Obama hyväksyi myös Hun kutsun vierailla Kiinassa tämän vuoden toisella puoliskolla.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Britannian pääministerin Gordon Brownin kanssa Obama kiisti, että G20-ryhmän mailla olisi voimakkaita erimielisyyksiä talouden elvyttämisestä kokouksen alla. Hänen mukaansa taantuman taltuttamisen vaatimista toimista vallitsee pääosin suuri yksimielisyys, vaikkakaan kaikista kysymyksistä ei todennäköisesti kyetä sopimaan.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoi aiemmin, että kokouksen julkilausumaluonnos ei toistaiseksi tyydytä Ranskaa eikä Saksaa. Molemmat maat sanovat haluavansa maailmantalouden voimakkaampaa säätelyä ja veroparatiiseihin puuttumista, ei tyhjiä elvytyslupauksia.

Presidentti Barack Obama ja Michelle Obama tapasivat myös kuninkaallisia. Keskusteluun oli varattu 20 minuuttia.

Lontoon mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi

G20-talousmahtien kokoukseen liittyvät mielenosoitukset muuttuivat keskiviikkona väkivaltaisiksi. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Lontoon keskustassa Britannian keskuspankin ja Royal Bank of Scotland -pankin edustalla.

Kahakoissa rikottiin pankkien ja toimistojen ikkunoita, ja useita poliiseja loukkaantui. Lähes 20 ihmistä pidätettiin, ja poliisi eristi keskuspankin, jonka luo oli kokoontunut arviolta 4000 mielenosoittajaa.

Osa mielenosoittajista onnistui tunkeutumaan poliisiketjun läpi Royal Bank of Scotland -pankkiin, joka on talouskriisin takia noussut valtion elvytysoperaation keskipisteeseen. Paikalle saapuneet mellakka- ja ratsupoliisit saivat niskaansa niin pulloja, kananmunia, savupommeja kuin kenkiäkin.

Myös Yhdysvaltain suurlähetystön eteen kerääntyi noin 2000 mielenosoittajaa ja satoja poliiseja.

G20-kokoukseen saapuvia valtionpäämiehiä suojelemaan on määrätty 5000 poliisia. Times-lehti on alkanut kutsua Lontoota turvatoimien vuoksi linnoitukseksi.

Jamie Oliver valmisti illallisen

Michelle Obamaa ja muita johtajien puolisoita kestitettiin keskiviikkona illallisella, johon osallistui muun muassa Harry Potter -kirjasarjan kirjoittanut J. K. Rowling ja olympiakultaa voittanut juoksija Kelly Holmes.

Yhdysvaltojen ensimmäisen naisen kanssa samoille illallisille oli kutsuttu myös supermalli Naomi Campbell ja useita muita muodin, urheilun, liike-elämän ja taiteen maailmasta tuttuja brittijulkimoita. Illallisella tarjottavan lampaan, uudet perunat ja parsan valmisti brittiläinen julkkiskokki Jamie Oliver.

Sama menu oli määrä tarjoilla Barack Obamalle ja muille johtajille, jotka illastivat toisella puolella pääministeri Gordon Brownin virka-asuntoa.

Teksti ja lähteet STT, Reuters, AFP ja AP

Lue myös

BBC
Times Online