Barack Obama vannoi virkavalansa uudelleen, Hillary Clinton aloittaa ulkoministerinä

Ulkomaat 22.1.2009 09:21

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa toistamiseen. Tänään hänen odottavan ilmoittavan Guantanamon vankileirin sulkemisesta. Uusi ulkoministeri Hillary Clinton aloittaa työnsä. Myös numerologinen ennustus Obaman kaudelle on jo annettu.Vice President Joe Biden, left, clasps hands with President Barack Obama after he signed several executive orders during a meeting with their senior staff to assert expectations on ethics and conduct, at the Eisenhower Executive Office Building in the White House complex in Washington, Wednesday, Jan. 21, 2009. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Varapresidentti Joe Biden ja presidentti Barack Obama Valkoisessa talossa Washingtonissa 21. tammikuuta 2009. (Kuva J. Scott Applewhite / AP / Lehtikuva)

Obama takelteli sanoissaan toissapäiväisessä seremoniassa. Syy oli tosin korkeimman oikeuden puheenjohtajassa, joka luki valatekstin hieman väärin.

Tilaisuus uusittiin Valkoisessa talossa yöllä Suomen aikaa. Obaman edustajat kertoivat, että tällä kertaa kaikki sanat tulivat oikeassa järjestyksessä. Heidän mukaansa vala oli kuitenkin lainvoimainen myös ensimmäisellä kerralla.

Obaman odotetaan ilmoittavan tänään Guantanamon vankileirin sulkemisesta. Viranomaiset ovat kertoneet, että leiri pyritään tyhjentämään vuoden kuluessa.

Guantanamossa on edelleen noin 250 vankia, joista osa joutunee oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Useiden syyttömiksi todettujen vankien vapauttamista hidastaa se, ettei mikään maa suostu ottamaan heitä vastaan.

Terroriepäiltyjä ryhdyttiin tuomaan Kuubassa olevaan Guantanamon sotilastukikohtaan vuonna 2002.

Uusi ulkoministeri Hillary Clinton osallistuu ensin perinteiden mukaisiin juhlallisuuksiin ulkoministeriössä ja tapaa tärkeimpiä avustajiaan. Clinton vannoi virkavalansa yöllä Suomen aikaa sen jälkeen kun senaatti oli vahvistanut hänen nimityksensä.

Clintonin nimitystä puolusti 94 senaattoria ja vastusti kaksi. Toinen vastaan äänestäneistä republikaanisenaattoreista olisi halunnut lisää tietoja Clintonin puolison, ex-presidentti Bill Clintonin hyväntekeväisyyssäätiön lahjoittajista.

Obama jäädytti
Valkoisen talon palkat

Obama on jäädyttänyt Valkoisen talon korkeiden virkamiesten palkat. Obaman mukaan syynä on maan vakava talouskriisi.

”aloudellisen hädän hetkellä perheet joutuvat kiristämään vyötä, joten Washingtonin on syytä tehdä samoin”, sanoi Obama alaisilleen Valkoisessa talossa.

Obama antoi tiukat määräykset alaisilleen siitä, miten hallinnon ympärillä pyöriviin lobbareihin pitää suhtautua. Jatkossa hallinnon jäsenet eivät esimerkiksi saa ottaa vastaan mitään lahjoja lobbareilta.

”Emme ole täällä ajamassa omaa etuamme, ystäviemme etua, joidenkin yritysten etua tai minkään järjestön ideologiaa ja pyrkimyksiä.”

Irak valmis
amerikkalaisten lähtöön

Irak on valmis Yhdysvaltojen joukkojen aikaiseen vetäytymiseen, Irakin puolustusministeriön tiedottaja sanoi torstaina.

Obama pyysi keskiviikkona armeijaa suunnittelemaan, miten joukot voitaisiin vetää Irakista ”vastuullisella tavalla”.

Kenraalimajuri Mohammed al-Askari vakuutti Irakin olevan valmis nopeaankin vetäytymiseen.

”Joukkomme ovat valmistautuneet tähän tehtävään viime vuodesta lähtien, ja olemmme täysin kykeneväisiä huolehtimaan turvallisuudesta ilman amerikkalaisjoukkoja. Tarvitsemme Yhdysvalloilta ainoastaan ilmatukea ja tiedusteluapua, al-Askari sanoi.

Presidentinvirkaan tiistaina astunut Obama lupasi vaalikampanjansa aikana vetää kaikki amerikkalaisjoukot Irakista 16 kuukauden kuluessa. Osan joukoista Obama haluaa kuitenkin siirtää Afganistaniin.

Fidel Castro:
Obama on vilpitön mies

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro ylistää kolumnissaan Obamaa. Castron mukaan Obama on vilpitön mies, joka uskoo vahvasti kaikkeen sanomaansa.

Castron mielestä Obamalla on paljon hyviä ideoita, mutta ”useat kysymykset jäävät yhä ilman vastausta”. Yksi näistä on Castron mukaan se, kuinka tuhlaavainen kulutusyhteiskunta voi pelastaa ympäristön.

Yleensä hyvin tuotteliaalta Castrolta ei ollut ilmestynyt uusia kirjoituksia viiteen viikkoon, ja monet arvelivat jo 82-vuotiaan viruvan kuolinvuoteellaan. Kuubassa vieraillut Argentiinan presidentti Cristina Fernandez kertoi kuitenkin tavanneensa Castron keskiviikkona. Hän oli tuolloin kertonut Fernandezille seuranneensa Obaman virkaanastumisseremoniaa televisiosta.

Castron kommentit julkaistiin pian sen jälkeen, kun Kuuban presidentti Raul Castro toivotti Obamalle onnea työhön. Samalla Raul Castro totesi, että Obama vaikuttaa ”hyvältä mieheltä”.

Indonesialainen numerologi
povaa Obamalle suotuisaa vuotta

Indonesialainen numerologi ennustaa Yhdysvaltojen 44. presidentille hyvää onnea siitä huolimatta, että 44 on kiinalaisessa kulttuurissa epäonnen numero. Mandariinikiinaksi ”kuolema” ja ”neljä” ovat sama sana.

Numeroasiantuntija ja feng shui -mestari Udin on kuitenkin sitä mieltä, että 44. presidenttinä oleminen on Obamalle suotuisaa. Neljä plus neljä kun on yhtä kuin kahdeksan, joka puolestaan on onnennumero, Udin perusteli jakartalaisessa sanomalehdessä torstaina.

Kiinassa numeroa neljä pidetään yhtä epäonnisena kuin numeroa 13 länsimaissa. Monissa kiinalaisissa rakennuksissa ei esimerkiksi ole neljättä kerrosta.

Udinin mukaan Obama saa lisäpuhtia siitä, että hän on 47-vuotias. Numerologian mukaan ennen 49 ikävuotta on hyvä aika tehdä jotain suurta.

Obama asui 1960-luvulla useita vuosia Indonesiassa.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters

Aiheesta lisää
Barack Obama: Ensimmäinen työpäivä USA:n presidenttinä (SK netti 21.1.2009)
Vallanvaihto Yhdysvalloissa: Barack Obamasta presidentti (SK netti 20.1.2009)

Tiellä Valkoiseen taloon -blogi, jossa myös linkki Obaman virkaanastujaispuheeseen (SK netti 20.1.2009)
Alexander Stubbin tärpit Obamalle (SK netti 20.1.2009)
Englanninkielinen vala kokonaisuudessaan (Library of Congress)

New York Times
Washington Post
Washington Post (video)

Puheenaihe
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?