Barack Obama: Vaikeat ajat voidaan voittaa yhdessä

Ulkomaat 18.1.2009 22:17

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama korostaa kansallisen uhrihengen tärkeyttä vaikeiden aikojen voittamiseksi. ”En aio teeskennellä ja sanoa, että näiden haasteiden kohtaaminen on helppoa.” Hän otti ensi kerran kantaa myös Gazan sotaan.President-elect Barack Obama speaks at the Lincoln Memorial during an inaugural concert in Washington , Sunday, Jan. 18, 2009. (AP Photo/Charles Dharapak)

Barack Obama Abraham Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa 18. tammikuuta 2009. (Kuva Charles Dharapak / Lehtikuva)

Obama puhui virkaanastujaiskonsertissaan myöhään sunnuntaina Suomen aikaa.

”Historian aikana vain kourallinen sukupolvia on joutunut kohtaamaan yhtä vakavia haasteita kuin me nyt. Kansakunta on sodassa ja taloutemme on kriisissä.”

”En aio teeskennellä ja sanoa, että näiden haasteiden kohtaaminen tulee olemaan helppoa. Se tulee viemään kauemmin kuin kuukauden tai vuoden: se tulee todennäköisesti viemään useita vuosia.”

”Mutta älkäämme unohtako, että kansakuntamme todellinen luonne paljastuu silloin kun ajat ovat kovat, ei silloin kun on helppoa ja mukavaa. Toivon, että autatte minua jälleen kerran paljastamaan tuon luonteen ja voimme jatkaa yhdessä ja yhtenäisenä kansakuntana.”

Washingtoniin oli saapunut hyytävän kylmästä ilmasta huolimatta satojatuhansia ihmisiä seuraamaan konserttia, joka välitettiin suorana lähetyksenä myös Suomeen.

”Gazan tulitauko
on tervetullut”

Aemmin Obama ilmoitti pitävänsä Israelin Gazaan julistamaa tulitaukoa tervetulleena. Obaman tiedottajan mukaan tulevalla presidentillä on vakaa aikomus auttaa israelilaisia ja palestiinalaisia saavuttamaan rauha.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Obama kommentoi Gazan konfliktia. Obama aikoo kommentoida Gazan tilannetta lisää tiistaisten valtaanastujaisten jälkeen, tiedottajan lausunnossa sanotaan.

Hamas: ”Jumala soi
meille suuren voiton”

Tulitus murjotulla Gazan kaistalla taukosi sunnuntaina, kun Hamas ja muut Gazan alueen palestiinalaisjärjestöt liittyivät Israelin aloittamaan tulitaukoon. Samalla Hamas antoi Israelille viikon aikaa vetää joukkonsa Gazasta.

Gazalaiset saivat nauttia ensimmäisestä rauhallisesta yöstä kolmeen viikkoon, kun Israel aloitti yksipuolisen tulitaukonsa kahdelta yöllä. Aamulla yksittäiset yhteenotot kuitenkin jatkuivat. Gazasta ammuttiin Israeliin yli 15 rakettia, ja Israel teki Gazaan kaksi ilmaiskua. Kaksi palestiinalaissiviiliä kuoli, ja tulitauko vaikutti vähintäänkin hauraalta.

Hamasin ilmoituksen jälkeen taistelut kuitenkin taukosivat lukuun ottamatta kahta Gazasta ammuttua rakettia. Silminnäkijöiden mukaan Israelin sotilaita alkoi vetäytyä Gazan kaupungista ja sen ympäriltä. Israel varoitti kuitenkin vastaavansa tuleen, jos sen joukkoja kohtaan hyökätään.

Hamas on aiemmin vannonut jatkavansa taistelua niin kauan, että Israel purkaa Gazan saarron ja avaa kaikki rajanylityspaikat.

Hamas-johtaja Ismail Hanija kutsui sunnuntaina televisiopuheessaan Israelin hyökkäystä Gazaan suureksi voitoksi palestiinalaisille.

”Jumala on suonut meille suuren voiton. Ei yhdelle liittoumalle tai puolueelle tai alueelle, vaan koko kansalle. Olemme lopettaneet aggression eikä vihollinen onnistunut saavuttamaan ainoatakaan tavoitettaan”, Hanija sanoi.

Hanija on pysynyt maan alla siitä lähtien kun Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan runsas kolme viikkoa sitten. Hän on kuitenkin pitänyt kaksi televisiopuhetta.

Sarkozy: Rauha vasta
kun Israel vetäytyy Gazasta

Egyptin Sharm el-Sheikhissä pidettiin sunnuntaina kansainvälinen kokous, jossa tulitaukoa pyrittiin lujittamaan. Kokoukseen osallistuivat muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Saksan, Britannian, Italian ja Espanjan pääministerit.

Kokousta yhdessä Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa vetänyt Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoi, ettei rauhaa ole mahdollista saada aikaan ennen kuin Israel vetäytyy Gazasta.

22 päivää kestäneiden taistelujen tauottua gazalaisilla on lopulta aikaa arvioida aiheutetun tuhon määrää. Jo sunnuntaina raunioista kaivettiin esiin 95 ruumista, kertoivat palestiinalaiset pelastusviranomaiset.

Ruumiiden löytymisen myötä Gazan uhrien määrä nousi ainakin 1300:aan. Kuolleista noin 700:n kerrotaan olevan siviilejä. Haavoittuneita on tuhansia. Israelilaisia kuolonuhreja kertyi yhteensä 13, heistä kolme siviilejä.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
DPA
Reuters
STT

Keskusteluja
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?
Mikä rauhoittaisi Lähi-idän?

Marko Maunulan blogi
Tiellä Valkoiseen taloon