Barack Obama sai pitää kännykkänsä

Ulkomaat 23.1.2009 08:59

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saa sittenkin pitää BlackBerry -älypuhelimensa. Salainen palvelu yritti pitkään saada Obamaa luopumaan laitteesta, jota se piti tietoturvariskinä. Samaan aikaan uusi presidentti kiirehtii talouden pelastuspakettiaan, määräsi Guantanamon vankileirin suljettavaksi ja kielsi kidutuksen.President Barack Obama signs a series of executive orders, including one closing of the prison at Guantanamo Bay, Thursday, Jan. 22, 2009, in the Oval Office of the White House in Washington. (AP Photo/Charles Dharapak)

Presidentti Barack Obama allekirjoiti 22. tammikuuta 2009 määräyksen, jolla muun muassa Guantanamon vankileiri suljetaan. (Kuva Charles Dharapak / AP / Lehtikuva)

Nyt BlackBerry -älypuhelimen yhteyksien turvallisuutta on kuitenkin parannettu niin, että Obama voi pitää sillä yhteyksiä lähipiiriinsä ja pieneen joukkoon henkilökohtaisia ystäviään.

Obama tunnetaan innokkaana BlackBerryn käyttäjänä. Research Motion -yrityksen valmistama mobiililaite on Pohjois-Amerikassa erittäin suosittu etenkin hyvien sähköpostiominaisuuksiensa vuoksi.

Presidentin lähettämät sähköpostit rinnastetaan Yhdysvalloissa julkisiin asiakirjoihin, joita voidaan tutkia presidentin virkakauden päätyttyä. Obaman edeltäjät George W. Bush ja Bill Clinton eivät käyttäneet sähköpostia virassa olleessaan.

Elvytypaketti
hyväksytyksi

Obama aikoo saada talouden elvytyspakettinsa hyväksytyksi niin pian kuin mahdollista, Valkoisen talon tiedottaja Robert Gibbs sanoi torstaina.

”Presidentti työskentelee joka päivä aamusta iltaan varmistaakseen, että talouden elvytyssuunnitelma ja talouden vakauden takaava paketti saadaan voimaan nopeasti., Gibbs vakuutti.

”Amerikkalaiset ymmärtävät, että asiasta menevät vielä huonompaan suuntaan ennen kuin ne alkavat parantua. Mutta mielestäni he
voivat olla kohtuullisen varmoja siitä, että presidentti tekee työtä tosissaan joka päivä saadakseen talouden pyörimään niin nopeasti kuin mahdollista.”

Gibbs vakuutti myös, että elvytykseen käytettäville verorahoille pannaan tiukat ehdot ja rajat.

Erityislähettiläitä
kriisialueille

Obama nimesi torstaina kaksi erikoislähettilästä. Lähi-idän lähettilääksi nimettiin entinen senaattori George Mitchell. Afganistanin ja Pakistanin lähettilääksi nimettiin Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs Richard Holbrooke.

Mitchell tunnetaan muun muassa Pohjois-Irlannin rauhanprosessin sovittelijana. Holbrooke puolestaan neuvotteli Bosnian sodan rauhasta vuonna 1995.

Obama kehotti myös Israelia avaamaan Gazan rajanylityspaikat, jotta humanitaarista apua voidaan kuljettaa alueelle.

”Osana kestävää tulitaukoa meidän on ojennettava käsi niille, jotka etsivät kestävää rauhaa. Gazan rajanylityspaikat on avattava avulle ja kaupalle.”

Obama muistutti kuitenkin olevansa myös voimakkaasti sitoutunut Israelin turvallisuuteen ja vaati Hamasia lopettamaan rakettitulen Israeliin.

Guantanamon
vankileiri suljetaan

Obama määräsi torstaina Guantanamon vankileirin suljettavaksi vuoden sisällä. Samalla hän kielsi kidutukseen rinnastettavien kovien menetelmien käytön terroriepäiltyjen kuulusteluissa.

Keskustiedustelupalvelu CIA puolestaan määrättiin sulkemaan kaikki terroriepäiltyjen pidätyskeskukset ulkomailla.
Obama allekirjoitti määräykset Valkoisessa talossa pidetyssä tilaisuudessa vain kaksi päivää virkaanastumisensa jälkeen.

Pahamaineisen Guantanamon vankileirin sulkeminen oli yksi keskeisiä lupauksia, joita Obama antoi vaalikampanjansa aikana.

Kuubassa sijaitsevalla leirillä on pidetty vuosikausia terroristeiksi epäiltyjä ja vihollistaistelijoita ilman oikeudenkäyntiä. Leiri on tahrannut pahasti Yhdysvaltojen mainetta ja kirvoittanut ankaraa arvostelua ihmisoikeusjärjestöiltä.

Yhdysvaltalainen tuomari päätti jo keskiviikkona Obaman pyynnöstä lykätä viiden Guantanamossa olevan vangin oikeudenkäyntejä pitkälle kevääseen.

”Paholainenkaan ei
olisi voinut keksiä”

Guantanamon vankileiri avattiin 11. tammikuuta 2002. Seitsemän vuoden aikana sen läpi on kulkenut yli 800 miestä ja nuorta. Vain kaksi on tähän mennessä saanut tuomion.

Leirillä on yhä lähes 250 vankia. Obama ei vielä ottanut kantaa siihen, mitä vangeille tapahtuu.

EU:n ulkoministereiden odotetaan keskustelevan maanantaina siitä, miten Obamaa voidaan auttaa jos tämä pyytää EU-maita ottamaan joitakin vangeista. Vaikka Euroopassa onkin pitkään vaadittu Guantanamon sulkemista, monien mielestä vankileiri on silti Yhdysvaltojen ongelma.

”Amerikka loi Guantanamon. Sen on myös keksittävä ratkaisu, Itävallan sisäministeri Maria Fekter sanoi viime viikolla.
Guantanamosta vapautuneet ovat kertoneet vankien rankoista oloista ja kovista kuulustelumenetelmistä. Vankien ei ole annettu nukkua, heidän päänsä upotettiin veteen, heitä altistettiin jääkylmälle ja kuumalle tai pakotettiin tuntikausiksi epämukaviin asentoihin.”

”Kukaan ei voi kuvitella miten kauheaa se oli. Paholainenkaan ei olisi voinut keksiä niin kauheaa paikkaa”, kertoi algerialaissyntyinen Mustafa Ait Idir AFP:lle joulukuussa. Hän oli juuri seitsemän vuoden jälkeen vapautunut Guantanamosta.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?