Barack Obama hakee mallia Abraham Lincolnilta

Abraham Lincoln
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Barack Obama

Barack Obama rakentaa tulevaa hallintoaan. Hän on ilmoittanut haluavansa hallitukseensa henkilöitä, jotka ovat eri mieltä hänen kanssaan. Mutta miksi hän toimii kuten Abraham Lincoln? Lue tuoreet kommentit Yhdysvalloista Marko Maunulan blogista.

Siirry Marko Maunulan blogiin

Kohta on lupausten lunastamisen aika. Yksi kiireellisimmistä muutoskohteista on maan kriisitalous.

Obama on luvannut ottaa käyttöön tiukat otteet, ja hän haluaa suunnata pankkien pelastuspakettirahoista enemmän varoja asuntoluottojensa kanssa painivien amerikkalaisten auttamiseen. Päämääränä on saada asuntojen pakkolunastukset loppumaan.

Obama kannattaa myös kriisitilassa olevan autoteollisuuden pelastamista. Republikaanit ovat olleet vastahangassa; rajuimpien kommenttien mukaan esimerkiksi General Motors on “dinosaurus”, joka on pulassa omaa hölmöyttään.

Ulkopolitiikan
haasteet

Obama lupasi kampanjassaan tuoda amerikkalaiset joukot kotiin Irakista 16 kuukaudessa. Osa joukoista saadaan ehkä vedettyä tuossa aikataulussa, ja kolmen vuoden kuluessa kaikkien joukkojen pitäisi olla kotona.

Se on teoriassa mahdollista siksi, että Irak on hyväksynyt joukkojen vetämisen alueeltaan vuoden 2011 loppuun mennessä. Tämä toisi toteutuessaan Yhdysvaltain horjuvalle taloudelle mittavia ja tukitärkeitä säästöjä.

Venäjän kanssa pitää myös päästä hieromaan sopua maiden välejä hiertävästä ohjuskilpihankkeesta. Obaman uskotaan jatkavan hanketta, ainakin toistaiseksi, ja katsovan Venäjän kortit.

“Obama ei voi – kautensa alkuvaiheessa – taipua Venäjän toiveisiin”, siteerasi Time-lehti amerikkalaisviranomaisia.

Maailmalla odotetaan myös kuinka pian Obama sulkee Kuubassa sijaitsevan Guantanamon vankileirin. Obaman avustajat painottavat kuitenkin, että sulkemispäätöstä joudutaan odottamaan.

“Päätöstä ei ryhdytä miettimään ennen kuin hänen turvallisuuspoliittinen tiiminsä on kasassa”, toppuutteli Obaman avustaja Denis McDonough.

Bushin päätökset
kumoon

Obaman siirtymävaiheen tiimi on käymässä läpi satoja presidentti George W. Bushin toimeenpanovallallaan voimaan saattamia määräyksiä. Varsin moni niistä kumotaan nopeasti.

Obama kannattaa esimerkiksi kantasolututkimusta ja hänen uskotaan kumoavan tutkimuksen rahoituskiellon.

“Meillä on kaikki syyt uskoa, että ei ehkä ensimmäisenä päivänä, mutta hyvin lähiaikoina tulee määräys hylätä tuo politiikka”, toivoo tutkija Amy Comstock Rick.

Myös öljynporausluvat herkillä luonnonsuojelualueilla Utahissa perutaan. Obaman neuvonantajien mukaan Bushin päätös porauksista oli virhe.

Obaman uuden hallinnon uskotaan myös peruvan pikaisesti ulkomailla, myös kehitysmaissa, olevien perhesuunnitteluklinikoiden rahoituskiellon.

Korkein oikeus on myös hillittömän mielenkiinnon kohteena, vaikka Obaman nelivuotisen hallintokauden aikana ei uskota vapautuvan yhtään tuomarin virkaa. Arvailut mahdollisista nimistä käyvät kuumana ja lähes varmana pidetään sitä, että Barack Obama nimittäisi virkaan naisen. Obama hakee maan korkeimmalta oikeusasteelta sosiaalista vastuuntuntoa.

“Oikeuden on suojeltava heikkoja, vähemmistöjä, syrjittyjä ja epäsuosittuja ajatuksia esittäviä”, hän sanoi taannoisessa haastattelussa.

Obama joutuu
luopumaan kännykästään

Valtaan astuttuaan presidentti Obaman on opeteltava elämään ilman kommunikaattoriaan.

BlackBerry-kännykkäänsä lähes riippuvuussuhteessa olevan Obaman on pidettävä mielessään, että presidenttien sähköpostit ovat periaatteessa julkista omaisuutta; kongressi tai oikeuslaitos voi vaatia ne nähtäväkseen.

Obama käyttää kännykkäänsä jatkuvasti sähköiseen viestintään.

“Luulen, että Obama on ensimmäinen presidentti, joka on samanlainen BlackBerry-addikti kuin muutkin meistä, ja on olemassa paljon presidentillisiä asiakirja- ja arkistosääntöjä siitä, mitä on pidettävä tallessa ja mitä ei”, muistutti entisen presidentin Bill Clintonin tiedottaja Joe Lockhart CNN-uutisille.

On myös mahdollista, ettei presidentti voi turvasyistä kuljettaa mukanaan jäljitettävissä olevaa matkapuhelinta.

“Hän tuntee taatusti joutuvansa elektroniikkavieroitukseen”, arvioi presidentti George W. Bushin entinen varatiedottaja Reed Dickens. Clinton ja Bush eivät kumpikaan lähettäneet sähköposteja virassa ollessaan.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT

Kuva
Charles Dharapak / AP / Lehtikuva

Tuoreet kommentit Yhdysvalloista löydät Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogista

Lisää aiheesta
Barack Obama lupasi: USA ei enää kiduta (SK netti 17.11.2008)
Toisinajattelija Noam Chomsky: Obama voitti, mutta USA:ssa on yksipuoluejärjestelmä (SK netti (SK netti 12.11.2008)
Tällainen on Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel (SK netti 11.11.2008)
Finanssikriisi vauhdittaa vallanvaihdon sujuvuutta USA:ssa, Bush on jo epäsuositumpi kuin Nixon (SK netti 11.11.2008)
Sarah Palin valitaan presidentiksi vuonna 2016? (SK netti 6.11.2008)
“Muu maailma katsoo Amerikkaa nyt uusin silmin” (SK netti 6.11.2008)
Obama julisti muutoksen alkaneen, maailman johtajat jakavat jo neuvoja (SK netti 5.11.2008)
Obamasta presidentti, McCain tunnusti tappionsa, Bush onnitteli (SK netti 5.11.2008)
Ennusteet lupaavat voittoa Barack Obamalle (SK netti 5.11.2008)
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?