Bangkokissa yhä hätätila, suurlähettiläs: Thaimaan matkoja ei tarvitse perua

Ulkomaat 2.9.2008 13:17

Thaimaan armeijan komentaja vakuuttaa, ettei armeijalla ole aikeita käyttää voimatoimia mielenosoittajia vastaan. Hän sulki myös pois uuden sotilasvallankaappauksen mahdollisuuden. Suomen Thaimaan-suurlähettiläs kehottaa matkustajia seuraamaan uutisia.Bangkok 020908

Hallituksen puolesta mieltä osoittanut alakynnessä Bangkokissa 2. syyskuuta 2008.

Pääministeri Samak Sundaravej julisti pääkaupunkiin Bangkokiin poikkeustilan aamulla sen jälkeen kun hallituksen tukijat ja vastustajat olivat ottaneet yöllä yhteen. Yksi ihminen kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Poliittisia väkivaltaisuuksia kuvattiin verisimmiksi vuoden 1992 jälkeen.

Poikkeustilan myötä sotilailla on valtuudet karkottaa keskeisen hallintokorttelin vallanneet mielenosoittajat voimatoimin. Komentaja Anupong Paochinda vakuutti, että tähän armeijalla ei ole halua.

”Ovi voimankäytölle on suljettu. Meidän on löydettävä ratkaisu laillisin ja parlamentaarisin keinoin”, hän sanoi.

Mielenosoittajat eivät
anna periksi

Kansan demokratialiiton (PAD) mielenosoittajat valtasivat viikko sitten hallintokorttelin, jossa on pääministerin virka-asunto. He vaativat pääministerin eroa, koska hänen katsotaan olevan liian riippuvainen edeltäjästään Thaksin Shinawatrasta.

Protestoijat vakuuttivat edelleen tiistaina, ettei heillä ole aikeita antaa periksi. He kehottivat muitakin liittymään joukkoihinsa.

”Niin paljon vankiloita ei ole, että meidät kaikki saataisiin sinne”, yksi johtajista huusi tuhansille hurraaville kannattajille.

Bangkokin lentokenttä oli tiistaina auki normaalisti, samoin viikonloppuna mielenosoitusten takia suljetut Phuketin ja Krabin kentät. Etelä-Thaimaassa sijaitsevan Hat Yain kenttä sen sijaan suljettiin uudelleen tiistaina, kun mielenosoittajia marssi kentälle.

Mielenosoitusalueita
syytä välttää

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström arvioi tilanteen Bangkokissa olevan poikkeustilasta huolimatta rauhallinen. Backströmin mukaan mielenosoitukset ovat keskittyneet pääministerin virka-asunnon ja YK:n päämajan liepeille ja muualla ei levottomuuksia ole.

Matkoja Thaimaahan ei hänen mukaansa ole syytä perua, mutta uutisia kannattaa seurata. Bangkokiin on suunnitteilla muun muassa liikennelakkoja, jotka voivat aiheuttaa vaikeuksia.

Ulkoministeriö kehottaa tuoreessa matkustustiedotteessa matkailijoita noudattamaan varovaisuutta ja välttämään mielenosoitusalueita. Thaimaassa on ollut kesän aikana viikoittain noin 500 suomalaista.

Teksti
STT-Reuters-AFP
SK netin toimitus

Kuva
AP / Lehtikuva