Bangkokin mellakat: Vastamielenosoittajat järjestäytyivät, Finnair pyytää matkustajien kännykkänumeroita

Ulkomaat 30.11.2008 19:43

Poliisi on kieltänyt kaikki yli viiden hengen joukkokokoukset, mutta hallituksen vastustajat ja kannattajat pysyvät asemissaan sekä Bangokin lentokentillä että keskustassa. Yhä useampi matkustaja on nyt jäänyt jumiin maahan. Lue kooste tapahtumista.Anti-government demonstrators armed with clubs and iron bars stand watch near a checkpoint Sunday, Nov. 30, 2008, at Suvarnabhumi airport in Bangkok, Thailand.

Hallituksen vastustaisia mielenosoittajia Suvarnabhumin lentokentällä Bangokoissa 30. marraskuuta 2008.

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa jännitys kohosi jälleen sunnuntaina hieman, kun tuhannet hallituksen kannattajat osoittivat mieltään kaupungin keskustassa. Poliisin mukaan pääministerin kanslian läheisyydessä on noin 4000 ihmistä vaatimassa vallankaappauksen estämistä.

Mielenosoitus lisää pelkoa yhteenotoista Bangkokin lentokentille leiriytyneiden oppositioaktivistien kanssa. Jo entuudestaan keskustassa oli runsaasti opposition mielenosoittajia, jotka ovat pitäneet hallussaan hallintokortteleita liki puoli vuotta.

Poliisin onnistui kuitenkin pitää mielenosoittajat erillään toisistaan, ja tilanne säilyi rauhallisena.

Lauantaina Bangkokissa yli 30 ihmistä haavoittui räjähdyksessä lähellä parlamenttitaloa, kertovat oppositiolähteet. Räjähdyksen syynä oli joko pommi tai kranaatti.

Poliisi käskenyt
hajaantumaan

Oppositio jatkoi myös pääkaupungin kahden lentokentän, Suvarnabhumin ja Don Muangin, miehittämistä. Poliisi määräsi sunnuntaina kaikki mielenosoittajat hajaantumaan ja kielsi samalla joukkokokoukset, joihin osallistuu yli viisi ihmistä. Kielloilla ei ollut mitään vaikutusta.

Poliisi ei ole uhannut käyttää voimatoimia mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat tunkeutuivat Bangkokin kansainväliselle lentokentälle tiistaina.A female pro-government demonstrator waves a clapper during a rally to support Prime Miinister Somchai Wongsawat outside the city hall Sunday, Nov. 30, 2008 in Bangkok, Thailand. About 5,000 people took part in the demonstration. (AP Photo/Apichart Weerawong)
Hallituksen tukijoita mielenosoituksessa Bangkokissa 30. marraskuuta 2008.

Thaimaan poliittisen kriisin talousvaikutukset ovat mittavia. Maan valtiovarainministeri Suchart Thara-Thamrongvech arvioi Bangkok Post -lehdessä, että talouskasvu hidastuu protestien vuoksi kaksi prosenttia ja painuu alle kolmen prosentin.

Jo aiemmin hallitus on arvellut kriisin vähentävän Thaimaahan ensi vuonna saapuvien turistien määrää 6-7 miljoonalla ja uhkaavan miljoonan thaimaalaisen työpaikkaa.

Kriisi uhkaa myös Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin kokousta, joka on määrä pitää Thaimaassa parin viikon kuluttua. Järjestön pääsihteeri Surin Pitsuwan suositteli Thaimaalle kokouksen siirtämistä myöhäisemmäksi. Hallitus päättää asiasta tiistaina.

Suurlähettiläs ennakoi
poliisin valtaavan kentän

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström arvioi lauantaina STT:lle, että Thaimaan poliisi valmistautuu pian valtaamaan Bangkokin kansainvälisen lentokentän takaisin mielenosoittajilta.

”Alueelle on ilmeisesti viety lisää mellakkapoliiseja, jotka valmistautuvat varmaan jo tulevana tai viimeistään sitä seuraavana yönä ratkaisuun. Näinhän tilanne ei voi pitkään jatkua. Kohta tulee viikko täyteen. Näin tärkeää lentokenttää ei ole mahdollista pitää enää kovin kauan kiinni.”

Hänen mukaansa viranomaiset ovat toistaiseksi pyrkineet rauhanomaiseen neuvotteluratkaisuun. Mikäli se ei tuo tulosta, ovat vuorossa järeämmät otteet.

Backström kävi kenttäalueella viimeksi perjantaina. Silloin siellä oli hyvin rauhallista samoin kuin koko kaupungissakin.

Muslimit
kohti Mekkaa

Kymmenettuhannet turistit olivat edelleen sunnuntaina jumissa Thaimaassa, vaikka matkailijoita yritettiinkin lentää kotiin muun muassa runsaan 150 kilometrin päässä Bangkokista sijaitsevan U-Tapaon laivastotukikohdan kautta. Siirtyminen kentälle oli kuitenkin hidasta ja turistit valittivat muun muassa tiedonkulun olevan olematonta.

Ryhmä thaimaalaisia muslimeja sen sijaan pääsi sunnuntaina pyhiinvaellusmatkalleen kohti Mekkaa, kun Iran Air -lentoyhtiö lähetti tilauskoneen noutamaan heitä. Runsaat 460 muslimia oli odottanut lentokentällä useita päiviä.

”Vihdoinkin pääsemme matkaan”, iloitsi äitinsä kanssa pyhiinvaellusmatkalle lähtenyt Yusuf Waedarmae.

1300 suomalaista
jumissa

Thaimaahan jää jumiin päivä päivältä enemmän suomalaismatkustajia Bangkokin kentän sulkemisen vuoksi, kertoi Finnair sunnuntaina.

Maassa on maanantain vastaisen paluulennon jälkeen reilut 1300 Finnairin matkustajaa, jotka eivät ole vielä päässeet Suomeen, vaikka heidän paluulentonsa alkuperäinen päivämäärä on jo mennyt.

Finnairin mukaan samassa tilanteessa olevien määrä kasvaa vielä keskiviikkoon saakka, mutta sen jälkeen määrän pitäisi kääntyä vihdoin laskuun.

Matkustajat tuodaan kotiin pääsääntöisesti heidän alkuperäisten paluulentojensa mukaisessa järjestyksessä. Finnairin asiakkuussuhteista vastaava johtaja Paavo Virkkunen kertoo kuitenkin, että lapsiperheet ja vanhukset saattavat päästä kotiin vähän muita asiakkaita nopeammin.

Finnair pyytää
kännykkänumeroita

Finnairin asiakaspalvelussa on ollut viime päivinä pahasti ruuhkaa Bangkokin tilanteen vuoksi. Yhtiö yrittää helpottaa tilannetta nauhoitetuilla tiedotteilla, joista asiakas voi kuunnella tietoa Finnairin Bangkokin-lentoihin liittyvistä asioista.

Pelkän nauhoitteen kuunteleminen on ilmaista; puhelu muuttuu maksulliseksi vasta, kun asiakaspalvelija vastaa siihen.

Virkkunen toivoo, että asiakaspalveluun soitettaisiin lähipäivinä vain kiireellisissä asioissa. Myös Thaimaassa olijoita hän pyytää pidättäytymään yhteydenotoista, mikäli heidän paluulentonsa on vasta esimerkiksi viikon päästä, sillä tulevien päivien tilanne selviää vasta kun nähdään, miten asiat Bangkokissa kehittyvät.

Matkustajien läheisiltä Finnair kaipaa tietoa matkapuhelinnumeroista, joista matkalla olijat tavoittaa. Puhelinnumeroista voi kertoa Finnairille helpoimmin lähettämällä sähköpostia tätä varten erikseen perustettuun osoitteeseen fcccgrhd@finnair.fi. Näin välttää ruuhkaiseen asiakaspalveluun jonottamisen.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
Reuters
STT
Maria Annala, STT

Kuvat
David Longstreath / AP / Lehtikuva
Apichart Weerawong / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Lentokentillä poikkeustila, mielenosoittajat uhkaavat ihmiskilvillä (SK netti 27.11.2008)
Mellakat jatkuvat, vaatimukset kasvavat, hermopeli kovenee (SK netti 26.11.2008)
Kaaos Thaimaan pääkentällä: Oppositio ei suostu neuvottelemaan, vain pääministerin ero | kelpaa (SK netti 26.11.2008)
Thaimaan oppositio: ”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä” (SK netti 25.11.2008)