Bangkokin mellakat: Lentokentillä poikkeustila, mielenosoittajat uhkaavat ihmiskilvillä

Ulkomaat 27.11.2008 14:42

Hermopeli hallituksen joukkojen ja mielenosoittajien välillä jatkuu. Bangkokissa huhutaan tulossa olevasta vallankaappauksesta. Suomalaiset haluavat yhä matkustaa Thaimaahan. Lue kooste tapahtumista.Anti-government protesters read a newspaper at Suvarnabhumi airport, Bangkok's main international airport, on Thursday, Nov. 27, 2008, in Bangkok, Thailand. Thai authorities shut down Bangkok's second airport Thursday after it was overrun by anti-government protesters, completely cutting off the capital from air traffic as the prime minister rejected their demands to resign, deepening the country's crisis.(AP Photo/Vincent Thian)

Mielenosoittajia Suvarnabhumin lentokentällö Bangkokissa 27. marraskuuta 2008. (Kuva Vincent Thian / AP / Lehtikuva)

Thaimaan hallituksen ja mielenosoittajien pattitilanne jatkuu pääkaupunki Bangkokissa. Pääministeri Somchai Wongsawat julisti torstaina kahdelle vallatulle lentokentälle poikkeustilan, mutta protestoijat kieltäytyivät poistumasta paikalta ja uhkasivat käyttää ihmiskilpiä suojanaan.

Lain mukaan poikkeustila-alueella väenkokoukset ovat kiellettyjä.

Lisäksi viranomaiset ilmoittivat, että kansainvälinen Suvarnabhumin lentokenttä avataan liikenteelle aikaisintaan kello 13 lauantaina Suomen aikaa, vanhempi Don Muangin kenttä tasan vuorokautta aiemmin. Aikatauluille ei kerrottu sen enempiä perusteluita.

Epäselväksi jäi sekin, millä keinoin kentät aiotaan tyhjentää. Somchain mukaan poliisi ja jotkin armeijan yksiköt yrittävät murtaa mielenosoittajien saartorenkaat, mutta poikkeustilajulistus jätti ilmaan runsaasti kysymyksiä.

Poliisi johtaa
”kaikkia” operaatioita

Tavallisesti poikkeustila-alueella järjestyksenpitovaltuudet annetaan poliisin lisäksi armeijalle, mutta ei tällä kertaa. Hallitus tähdensi, että kaikkia operaatioita lentokentillä johtaa poliisi. Lisäksi pääministeri oli aiemmin päivällä kehottanut armeijaa pysymään kasarmeillaan.

Järjestelyn taustalla on todennäköisesti epäluottamus. Armeijan komentaja Anupong Paochinda esitti keskiviikkona kriisin ratkaisuksi uusia vaaleja, minkä hallitus tyrmäsi. Hyvässä muistissa on myös syyskuun alku, jolloin edellinen pääministeri Samak Sundaravej julisti poikkeustilan lopettaakseen mielenilmaukset Bangkokin hallintokortteleissa. Armeija ei tehnyt elettäkään, ja protestit jatkuvat yhä.

Bangkokia kiertäneissä huhuissa uumoiltiinkin jo sotilasvallankaappausta tai vaihtoehtoisesti komentaja Anupongin eroa. Hallituksen edustaja on kiistänyt tiedot, joiden mukaan pääministeri olisi erottamassa armeijan komentajan.

Suomalaiset eivät
peru matkojaan

Suomalaiset matkailijat eivät ole pelästyneet Thaimaan ja Intian levottomuuksia. Matkatoimistojen mukaan vain yksittäisiä peruutuksia on tehty.

”Suomalaiset ovat matkailijoina paksunahkaisia”, sanoo Aurinkomatkojen varatoimitusjohtaja Tom Selänniemi.

Venäjällä tilanne on toinen. Esimerkiksi Aurinkomatkojen tytäryhtiöön Pietarissa on tullut Thaimaan matkojen peruutuksia enemmän kuin Suomessa.

Suomalaisilta asiakkailta on tullut kiukkuisia soittoja enemmän matkan peruuntumisesta kuin Thaimaahan jumiin jäämisestä.
Matkatoimistoilla on huolenpitovelvollisuus valmismatkalla olevista asiakkaistaan.

Heille järjestetään ylimääräiset hotellimajoitukset ja heidät pyritään lennättämään kotimaahan mahdollisimman nopealla aikataululla. Omatoimimatkaajien kannattaa levottomuuksien sattuessa ottaa yhteyttä suurlähetystöön.

Finnair ei lennä
Bangkokiin tänään

Viestintäpäällikkö Taneli Hassinen Finnairilta kertoo, että yhtiö on perunut eiliseltä siirtyneen lennon sekä kaksi iltalentoaan. Iltalennoista myöhäisempi saattaa kuitenkin lähteä Thaimaahan, mutta se voi mennä jonnekin muualle kuin Bangkokiin.

Hassinen pitää mahdollisena, että kone lentää Phuketiin. Koneella on tarkoitus noutaa Bangkokiin jumiin jääneitä matkustajia. Heitä on Hassisen mukaan toista sataa. Paluulento pyritään saamaan täyteen, joten Finnair on yhteyksissä myös muihin Thaimaassa oleviin asiakkaisiinsa.

Finnairin puhelinpalvelu ruuhkautui päivällä matkustajien kyselyistä. Finnair toivoo, että asiakaspalveluun soittaisivat vain ne, joiden lennot ovat lähdössä seuraavina.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
Reuters
STT

Lisää aiheesta
Mellakat jatkuvat, vaatimukset kasvavat, hermopeli kovenee (SK netti 26.11.2008)
Kaaos Thaimaan pääkentällä: Oppositio ei suostu neuvottelemaan, vain pääministerin ero kelpaa (SK netti 26.11.2008)
Thaimaan oppositio: ”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä” (SK netti 25.11.2008)